Kunstner Odd Nerdrum har gått til sak mot Skatt Øst fordi han ikke aksepterer at han er ilagt skatt og straffeskatt etter salg av malerier i utlandet.

Gjennomen avtale med Forum Gallery i USA har Nerdrum solgt malerier til hele verden.

Et viktig tema i denne saken er en bankboks i Østerrike og flere beløp som ble overført til og fra denne i perioden 1998-2002. Totalt dreier det seg om 900.000 dollar.

- Dette er noe av det sentrale i denne saken, sa Nerdrums prosessfullmektige Pål Berg fra advokatfirmaet Brækhus Dege i sitt innledningsforedrag da tvistesaken startet i Oslo tingrett mandag.



- Skattemyndigheten har gjort feil
- Det som er det sentrale punktet hvor vi mener at skattemyndigheten har gjort feil, er at pengene som ble utbetalt til bankboksen ikke oppfyller kravene til å bli beskattet på det punktet de ble overført til bankboksen, sier Berg.

Fordelt på fem sjekker ble det overført 900.000 dollar fra galleriet i USA til bankboksen i Østerrike. Ifølge Berg skal Nerdrum ha blitt beskattet da pengene fra disse sjekkene ble overført.

Årsaken til at det ble opprettet en bankboks skal være behov for sikkerhet i forbindelse med mulige erstatningssaker mot Nerdrum. Kunstneren skal på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet ha benyttet seg av maling som ville sige. Derfor ville det kunne dukke opp krav om erstatning fra kjøpere rundt i verden.

- Nerdrum oppfattet aldri dette som sine egne penger, men penger som ble holdt tilbake som sikkerhet for mulig erstatning i forbindelse med de skadete bildene, sier Berg.

- Det som skjedde etter at disse midlene hadde ligget i bankboksen, var at 700.000 dollar ble tilbakeført til galleriet. Det er det hele denne saken dreier seg om. Det er det som er kjernen i hele saken, sier Berg.

- Det er beskattet i Norge
Kort tid etter at pengene ble ført tilbake til Forum Gallery ble de utbetalt til Nerdrum via flere utbetalinger til både Norge og Island.

En sjekk på 450.000 dollar ble i september overført til Nerdrum i Norge.

- Det er beskattet i Norge, sier Berg.

I november 2002 ble det utbetalt 325.000 dollar. Disse ble overført til Nerdrum som da bodde på Island.

Dommeren spør om dette ble overført til Nerdrum personlig.

- Nei, det ble overført til Nerdrums selskap på Island, og selskapet har skattet av dette, sier advokaten.

Nerdrum startet selskapet på Island høsten 2002, kommer det frem av dokumentasjonen som legges frem under rettsaken.

Etter disse overføringene lå det ifølge Berg fortsatt 200.000 dollar igjen i bankboksen.

- Det ble overført 190.000 dollar til Nerdrum på Island 19. januar 2007. I tillegg ble det skrevet ut en sjekk til Nerdrum på 10.000 dollar, sier advokaten.

Disse beløpene mener Berg er blitt beskattet flere ganger.

- Når pengene ble ført tilbake til galleriet, har det ikke blitt tatt hensyn til av de norske skattemyndighetene. Når de 700.000 igjen ble utbetalt til Nerdrum til Norge og Island er de til nytt tatt til beskatning, sier han.

Nerdrum har to parallelle saker gående i rettsvesenet. Begge sakene dreier seg om skatteunndragelse av de samme beløpene.

Norske skattemyndigheter har kommet fram til at Nerdrum i perioden 1997 til 2002 hadde solgt malerier for 2.003.000 dollar, mens amerikanske skattemyndigheter hadde funnet ut at salget for samme periode i USA var 1.468.000 dollar.

Dagbladet har skaffet til veie flere sentrale dokumenter som ikke ble lagt frem i straffesaken mot ham tidligere i år.

Oslo tingrett har satt av tre dager til tvistesaken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.