– Det som er tungt for oss nå, er at vi må leve med at han skriver så rosende om vårt stoff, sier grunnlegger av document.no, Hans Rustad, til NTB.

Han husker den nå terrorsiktende nordmannen fra et debattmøte og betegner ham som «spesiell, men ikke ekstrem».

Rustad avkrefter også at Behring Breivik er identisk med den norske bloggeren Fjordman, som regnes som en sentral høyreekstrem og antiislamsk stemme i Europa.

– Fjordman har skrevet på Gates of Wienna i hele natt, så det kan jeg kategorisk avkrefte, sier Rustad. Han kjenner ikke Fjordman selv, men sier han har opplysningene fra en person som kjenner mannens identitet.

Document.no la fredag ut en streng til alle Behring Breiviks innlegg de siste årene. Han var spesielt aktiv i 2009.

Månedsmagasin

Det siste innlegget ble lagt ut 29. september i fjor. Her omtaler Behring Breivik blant annet journalistutdanningen i Volda og andre steder som «den marxistiske bootcampen». Behring Breivik ønsket å starte et månedlig magasin basert på innleggene på document.no, som han mente kunne danne grunnlaget for «en begynnelse på en kulturell euro-version av en Tea Party bevegelse».

– Vi fant at tanken var såpass besnærende at vi sjekket, men fant at han ikke hadde det kontaktnettet han lovte, derfor droppet vi tanken, sier Hans Rustad.

Rustad sier han la merke til Behring Breivik på et debattmøte der førstesekretæren ved den israelske ambassaden holdt innlegg.

– Var spesiell

– Han hadde ikke noe av disse klassiske høyreekstreme holdninger, men han var spesiell, sier Rustad.

En rekke innlegg viser at Behring Breivik var godt opplest på debatter i Europa og USA, og at han har en intellektuell tilnærming til det han ønsket å formidle i innleggene sine. Han markerer seg som en sterk motstander av multikulturelle samfunn.

«Når var det multikulturalisme sluttet å være en ideologi designet for a dekonstruere Europeisk kultur, tradisjoner, identitet og nasjonalstater? Hvis man støtter en leder som propagerer multikulti (ideologien som i skrivende stund systematisk dekonstruerer vestlig sivilisasjon), kan man ikke da like så godt holde seg til klassekampen eller MSM», skriver han.

– Han var forholdsvis belest, men disse tankene om kulturmarxisme og sånn bærer litt galt at sted, mener Rustad, som understreker at han ikke kjente 32-åringen.

Hat-ideologier

I et annet innlegg skriver Behring Breivik om det han omtaler som hat-ideologier: islamisme, kommunisme og nazisme. Alle hat-ideologier bør behandles likt, skriver han.

– Problemet er at det ofte ikke hjelper om 80 % av Muslimer er såkalte «moderate», dvs. at de ignorerer Koranen. Det kreves veldig få personer for å styrte et fly", skrev han i februar i fjor.

– Det ligger i kortene at moderate tilhengere av hat-ideologier, på et senere tidspunkt kan velge konservatisme.

Samme måned argumenterte han for at norske muslimer støtter drap på homofile

«Ifølge to undersøkelser støtter 13 % av unge Britiske Muslimer mellom 15 og 25 Al Qaeda ideologisk. UK er representativt for Norge så jeg vil tippe at i hvert fall 15–20 % av Norske Muslimer støtter drap av homofile. Det er i alle fall ikke færre som støtter drap på homofile enn som støtter Al Qaeda», het det. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.