Remis etter bare halvannens time spill og 16 trekk var kanskje et stort antiklimaks for en milliard mennesker som visstnok kom til å følge partiet. Men jeg tror dette er et resultat vi skal være meget godt fornøyd med. Presset må ha vært gigantisk, og akkurat i dette partiet handlet det bare om å komme i gang. Det ville vært katastrofe for Magnus å tape.

Magnus hadde fordelen av å starte med hvit, og normalt skal man da få en liten åpningsfordel, men dette var ikke Magnus i nærheten av her.

Anand er superseriøs i sin tilnærming og har jobbet knallhardt med et lag av fire sterke superstormestere i flere måneder. Slike forberedelser handler primært om å utvikle nye åpninger og ideer i allerede avanserte varianter.

Helt vitenskapelig blir det aldri. Heldigvis er sjakk for vanskelig til dét, men det er hardt forskningsarbeid som er lagt ned i lang tid.

Skal mer til for å bli verdensmester
Det store spørsmålet vi alle har lurt på, er om Magnus kan matche disse forberedelsene. Han har signalisert at han ikke kan slå Anand i åpningene uansett, underforstått at han ikke har forsøkt en gang. Og egentlig var det dette inntrykket vi sitter igjen med etter første parti.

Magnus fikk ikke noe som helst, men heldigvis var han tilstedeværende nok til å skjønne faren og gå for en variant der Anand kunne forsere remis med trekkgjentagelse. NRK, VGTV, Nettavisen, TV2, Dagbladet og alle de andre som hadde direkteoverføring av dette satt med skyhøye forventninger - de fikk bare sitte der selv om de hadde lagt opp til flere timers sending.

Det var kanskje nettopp befrielsen av dette presset Magnus kom over her. Viktig, men det skal mer til for å bli verdensmester.



Lett dag på jobben for Anand
Anand er veldig profesjonell i sin tilnærming og var nok bare glad til for en lett dag på jobben, men veldig stresset tror jeg vi alle hadde blitt om han faktisk hadde unngått trekkgjentagelsen og spilt videre på gevinst. Han kunne nemlig det i litt bedre sluttstilling.

Magnus har klart å bli verdens beste sjakkspiller nærmeste uten et skikkelig åpningsrepertoar. Det er egentlig helt utrolig, og man kan nå lure på om dette kan ha virket som en bjørnetjeneste. Jeg vet ikke om det er mulig å slå Anand uten grundige åpningsforberedelser.

Hvordan åpningsfasen utvikler seg, tror jeg blir det sentrale i de neste partiene. Men jeg håper ikke det. For det er ikke der Magnus har sin styrke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.