I en børsmelding mandag morgen opplyses det at Blommenholm Industrier as, som er største eier i Schibsted, har overført nesten fem millioner aksjer i Schibsted og Adevinta til Schibsted-arvingen Jan Nagell-Erichsen.

Transaksjonen er en avtale mellom Blommenholm og Beltenut, som kontrolleres av Nagell-Erichsen, der sistnevnte nå kjøpes ut som b-aksjonær i Blommenholm.

I podkasten Tinius Talks forklarer Nagell-Erichsen bakgrunnen for utkjøpet.

– Det å bli kjøpt ut, det innebærer at jeg tar vare på verdier som er skapt gjennom generasjoner. Jeg og mine etterkommere kan nå fritt disponere over midlene, og det gir muligheter til å engasjere seg, sier han i episoden som er publisert på Tinius' egne hjemmesider.

Av meldingen fremgår det at Blommenholm har overført 607.851 Schibsted-b-aksjer og 4,3 millioner Adevinta-aksjer til Nagell-Erichsens Beltenut as.

Basert på aksjenes sluttkurs fredag forrige uke betyr det at Beltenut har fått overført aksjer til en samlet papirverdi på 816,2 millioner kroner.

Full kontroll over egne midler

Avtalen innebærer altså at Nagell-Erichsen, gjennom Beltenut, har innløst 50.000 b-aksjer i Blommenholm, som ikke hadde stemmerett. A-aksjene i Blommenholm er kontrollert av Tinius Stiftelsen, har stemmerett, kontrollerer Schibsted indirekte og Blommenholm direkte. Slik DN forstår innebærer utkjøpet at Nagell-Erichsens b-aksjer i Blommenholm, som nå er innløst, blir nullet ut.

– Hvis jeg hadde blitt værende i BI (Blommenholm Industrier) hadde jeg, slik fordelingen er mellom a- og b-aksjer, ikke hatt formell innflytelse i BI. Avtalen som er inngått vil i liten grad påvirke handlingsrommet til å utvikle mediene videre, samtidig som jeg får full kontroll over mine midler, sier Nagell-Erichsen i podkasten.

Etter handelen vil Blommenholm eie 25,04 prosent av utestående aksjer og 26,87 prosent av stemmerettene i Schibsted. Eierandelen i Adevinta er på 5,69 prosent.

I børsmeldingen opplyses det at utkjøpet ikke vil påvirke stemmestrukturen i Blommenholm eller Tinius' eierskapsstrategi i hverken Adevinta eller Schibsted.

DN har vært i kontakt med Nagell-Erichsen, som ikke har noen ytterligere kommentarer til saken.

Kjersti Løken Stavrum, administrerende direktør i Blommenholm, skriver i en e-post at forhandlinger med Jan Nagell-Erichsen har pågått i flere måneder.

– Beltenut ved Jan Nagell-Erichsen tok kontakt med Stiftelsen Tinius på nyåret om et mulig utkjøp. Vi har hatt konstruktive forhandlinger og interessante samtaler sammen i løpet av vinteren og våren. Jeg oppfatter at vi er godt omforent om denne avtalen som er et resultat av disse forhandlingene, skriver hun.

På spørsmål om flere av arvingene har uttrykt et ønske om å selge seg ut, svarer hun at det kun er Jan de har forhandlet med.

– Har Jan vært frustrert over mangelen på innflytelse med b-aksjene?

– Det er ikke mitt inntrykk og det var heller ikke bakgrunnen for at Jan tok kontakt.

Schibsted-arvinger

Tinius Stiftelsen er oppkalt etter Tinius Nagell-Erichsen som er tippoldebarn av Christian Michael Schibsted, Schibsted-konsernets grunnlegger. Stiftelsen kontrollerer cirka 80 prosent av Blommenholms c-aksjer, mens arvingene, ovennevnte Jan, Karina Nagell-Erichsen, Susanne Nagell-Erichsen og Margrete Nagell-Erichsen eier fem prosent hver av aksjene gjennom b-aksjer.

Det er altså denne aksjen som Jan Nagell-Erichsen nå har innløst til aksjer i Adevinta og Schibsted.

I tillegg sitter stiftelsen med fire a-aksjer, som er de eneste aksjene som gir stemmerett på Blommenholms generalforsamling.

Mediekonsernet Schibsted eier selskaper som VG, Aftenposten og Finn.no og kontrollerer fortsatt rubrikkselskapet Adevinta, som ble skilt ut fra konsernet i 2019. Sistnevnte gjorde som kjent et gigantoppkjøp tidligere i år, da det sikret seg Ebays rubrikkvirksomhet i en handel som var verdt 84,5 milliarder norske kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.