I fjor gjorde Play Magnus as en rekke investeringer der det kjøpte opp sjakkselskapet Chess24 samt e-læringsselskapet Chessable.

Selskapet står blant annet bak den populære sjakk-appen med samme navn der man kan spille sjakk mot en datamaskin som imiterer Magnus Carlsens ferdigheter i forskjellige aldre.

Play Magnus-gruppen består nå av merkevarene Chess24, Chessable, CoChess, Play Magnus, og The Chess Tour. Gruppen leverte i fjor en omsetning på 32 millioner kroner, og ligger an til en organisk vekst på 100 prosent i år, forteller administrerende direktør Andreas Thome i selskapet.

E-læring i vinden

– Det området som vokser raskest er området innenfor e-læring, altså Chessable, som har et stort potensial. Trenden med å lære sjakk på nett har nok forsterket seg under koronakrisen der mange må holde seg hjemme og kanskje har hatt mer tid til overs, sier Thome.

– Vi begynner å virkelig å se effekten av oppkjøpene vi gjorde gjennom fjoråret, og veksten så langt i år har vært formidabel.

I mars i år kom det også frem at Play Magnus hentet inn 126 millioner kroner gjennom en emisjon. Da fikk de det statlige eide Investinor inn på eiersiden. Magnus Carlsen ble sittende med en eierandel på 16 prosent.

– Markedet vokser, og vi er fortsatt i en tidlig fase som krever at vi fortsetter å investere. Vi vil fortsette å investere i teknologiutvikling og utelukker heller ikke ytterligere oppkjøp, sier Thome.

Endte med samme omsetning

Play Magnus isolert sett omsatte i 2019 for 5,4 millioner - tilsvarende omsetningen i året før. Samtidig falt årsresultatet til minus 11,4 millioner kroner, mot minus 9,4 millioner i samme periode året før.

Administrerende direktør Andreas Thome understreker at det ikke betyr at Carlsen-appene har stagnert.

– Underskuddet er forsterket av avskrivninger for tidligere investeringer i produkt og teknologi, sier han.

– I Play Magnus ligger det også kostnader relatert til to store oppkjøp, Chess24 og Chessable, og det har selvfølgelig gått med mye ressurser til å håndtere disse transaksjonene.

Når det kommer til den stillestående omsetningen viser Thome til at app-inntektene økte, og salg til andre bedrifter falt.

– Play Magnus' inntekter er todelt, den består av inntektene fra appene og inntekter relatert til «buisness-to-buisness». Så app-inntektene økte i fjor, konstaterer Thome.

Thome er klar på at det er mye igjen å hente på sjakkmarkedet.

– Vi er ganske tidlig i fasen for kommersialisering av sjakk på internett, der mange har begynt å spille. Det er også store muligheter for å tilby andre tjenester enn spill, derav læring og underholdning.

Magnus Carlsen eier sine aksjer i Play Magnus gjennom selskapet Magnuschess, der han eier 85 prosent av aksjene, mens faren Henrik Carlsen eier de resterende 15. Selskapet hadde i 2018 en omsetning på 17,3 millioner kroner, med et resultat før skatt på 8,9 millioner.

Han har vært den høyest rangerte sjakkspilleren i verden mer eller mindre uten unntak siden 2010. I 2018 forsvarte han VM-tittelen i langsjakk, og vant i 2019 VM i både hurtigsjakk og lynsjakk, noe som gjør ham til regjerende verdensmester i de tre grenene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.