– Vår bransje ble truffet først, og vil mest sannsynlig være en bransje som det vil drøye lengst med å få tilbake til normalen. Det lettes stadig på smitteverntiltak samtidig som statlige støtte- og kompensasjonsordninger endres og forbedres, men for oss ble dette dessverre for lite og for sent, skriver Bary as i en pressemelding.

Selskapet er en av Norges største leverandører av lys, lyd, scene og annet utstyr til konserter. De har blant annet vært Karpes faste konsertleverandør, og har blant annet stått bak rapduoens spektakulære konserter i Oslo Spektrum i 2017 og avslutningen på Øyafestivalen i fjor sommer.

«Dramatisk endret»

Kultur- og konsertbransjen er blitt rammet hardt av regjeringens smitteverntiltak. I slutten av april varslet kulturminister Abid Raja at arrangementer for over 500 personer er forbudt frem til 1. september. Det får store konsekvenser for selskaper som lever av festivalsommeren.

– Det nasjonale forbudet mot ansamlinger av mennesker, og dermed avholdelse av festivaler, konserter og events, gjør at koronakrisen har fått direkte innvirkning på Barys drift. Til tross for en god start på 2020, ble selskapets økonomiske utsikter dramatisk endret som følge av de nasjonale smittevernspåbudene som ble innført, skriver Bary i oppdateringen.

50 millioner kroner i gjeld

Selskapet har fått 1,185 millioner kroner fra regjeringens kompensasjonsordning for bedrifter med omsetningsfall som følger av virusutbruddet. Det var ikke nok til å redde selskapet.

– For et selskap som vårt, innebærer kompensasjonsordningene staten har tilbudt at vi får dekket 33 prosent av det vi betegner som uunngåelige kostnader. Det betyr at vi går i minus med i underkant av 1,5 millioner i måneden. Eller rett i overkant av 15 millioner kroner i år. Bransjen er nok ikke tilbake i normal drift i 2021, og tapene vil derfor i praksis fortsette å vokse til neste år, står det i meldingen.

Advokat Viggo Scherger i Rime Advokater er utnevnt som selskapets bostyrer. Han sier at selskapet har opplyst å ha en samlet gjeld på 50 millioner kroner, mens salgsverdien på utstyret deres er 20 millioner kroner.

Ifølge bostyreren har styret i selskapet vært i dialog med kreditorer for å be om betalingsutsettelse.

En av de største kreditorene er Sandnes Sparebank, der selskapet har to lån på 11,5 millioner kroner og en husleiegaranti på 1,8 millioner kroner. Etter et møte med banken ble syv millioner kroner sperret fra selskapets konto, for at banken skulle sikre sine krav. Selskapet har en nettogjeld til banken på fem millioner kroner. Da var det over og ut for konsertleverandøren.

– Det er trist. Dette er en av mange som kommer til å gå konkurs, sier Scherger.

Selskapet har eid deler av konsertutstyret selv. Resten har de leaset gjennom SG Finans. Scherger sier at Bary as har en god del gjeld også hos leasingselskapet.

Håpet på hjelp

De siste tre årene har selskapet hatt samlede inntekter på 313,2 millioner kroner. Selskapet hadde 125 millioner kroner i omsetning i 2019. Omsetningen var 99,5 millioner i 2018 og resultat før skatt på 1,46 millioner kroner. Ifølge Bizweb hadde de 45 ansatte i bedriften.

– Hele livsverket mitt og mange andres er i ferd med å kollapse, og mange kan bli arbeidsløse. Vi får håpe på at AS Norge kommer på banen og hjelper oss på bena igjen, sa grunnlegger Morten Bakke i selskapet til Nordre Aker Budstikke i midten av mars. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.