Magnus vant igjen! Nå minner det faktisk om totalkollaps av Anand. Etter første seks partier leder Magnus 4-2.


4. parti: Magnus i føringen

3. parti: Der eksploderte det

2. parti: - Dette var en stor opptur

1. parti: - Ville vært katastrofe for Magnus å tape

Jeg er livredd for å spå og jeg har aldri noen formening på forhånd om hvordan et parti vil gå. Men akkurat nå virker det faktisk fantastisk lovende. En ting er ledelsen. To poengs forsprang er nydelig. Men jeg kjenner litt til Anands psyke. Han er en særdeles hyggelig kar. Men han er ikke noen fighter. Har lar seg såre og drar disse med seg.

Vi så det i første VM-matchen Anand spilte mot Garri Kasparov i 1995. Det hele gikk stille og rolig for seg med remiser og normalt spill i de første åtte partiene. Deretter vant sannelig Anand i det niende oppgjøret. Typisk for Kasparov var det da at han skjerpet seg ekstremt og slo tilbake med fire seire på de neste fem partiene.

Det skjedde noe med Anand. Mulig han ikke tålte å ha overtaket mot selveste Kasparov. Også det krever en sterk rygg. Men i hvert fall tålte han ikke nederlagene som kom. I de resterende fire partiene lyste det lang vei at Anand hadde resignert og bare ville få matchen overstått. Han fightet ikke.

Magnus har den samme egenskapen som Kasparov og har vist gjentatte ganger at han skjerper seg ekstra etter nederlag. Det er nesten så det ser ut som det er dét som skal til for å trekke han i gang. Dødsangsten setter inn.

Anand er annerledes. De siste årene har det ikke glimret av Anands spill i det hele tatt. Han har en to år gammel datter og ser ut som en kar som liker harmoni rundt seg. Han er vennligheten selv, men slipper omtrent aldri noen ordentlig innpå seg. Jeg har aldri sett et virkelig interessant intervju med Anand. Jeg tror Anand liker å leve et tilbaketrukket og harmonisk familieliv. Og det er han veldig langt i fra i den heksegryten han befinner seg i nå.

Et liv som sjakksproff er beinhard kamp og kun harmoni når man vinner. Anand har oppnådd alt han kan i sjakk. Han har sikket sikret seg økonomisk for lengst. Han har sett mett ut. Jeg tipper hans store ønske nå er å krype inn i sin hule og være sammen med sin familie.

Det er slik det ser ut nå. Men det var ikke den følelsen vi hadde da matchen startet. Da fryktet vi Anands rutine med matchspill og det vi trodde var suverene åpningsforberedelser. Nå viser det seg at disse åpningsforberedelsene på langt nær har vært så suverene. Magnus fikk igjen absolutt ingen problemer ut av åpningen, og det tok ikke mange trekkene før han til og med sto best.

At Magnus skulle vinne, var imidlertid nok en gang utrolig. Magnus er fenomenal på å sette Anand på prøver. Og til slutt kollapset han.

Spørsmålet nå er om Anand har kollapset for godt?

For Magnus’ del handler det nå kun om en ting: Å holde fokus på oppgaven. Begynner han å drømme om et liv som verdensmester, er det fare på ferde.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.