Etter flere dager med spekulasjoner er avtalen endelig ferdigstilt: Schibsted-kontrollerte Adevinta kjøper Ebays rubrikkvirksomhet for 9,2 milliarder dollar i kontanter og aksjer.

Det tilsvarer 84,5 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Ebay får 2,5 milliarder dollar i kontanter og 540 millioner Adevinta-aksjer, noe som gir selskapet en eierandel på 44 prosent og en stemmeandel på cirka 33,3 prosent i det nye selskapet.

Det betyr samtidig at Schibsteds eierskap i Adevinta går fra 59 prosent til rundt 33 prosent. Kontantdelen av avtalen finansieres gjennom å ta opp gjeld i tillegg til kontanter i Adevintas balanse. Oppkjøpet gjør Adevinta til det største online rubrikkselskapet globalt, ifølge konsernsjef Rolv Erik Ryssdal.

Det sammenslåtte selskapet ville i 2019 hatt 1,8 milliarder dollar i omsetning og nær 600 millioner dollar i driftsresultat før av- og nedskrivninger (ebitda). Det er ca en halv milliard dollar høyere omsetning enn tyske Axel Springer.

– Med kjøpet av Ebay Classifieds Group blir Adevinta det største rubrikkselskapet på nett i verden, med en unik portefølje av ledende merker på markedet, sier direktør Rolv Erik Ryssdal i Adevinta i en pressemelding.

– Vi tror at kombinasjonen av de to selskapene med deres komplementære virksomheter skaper en av de mest spennende aksjehistoriene i nettrubrikk-sektoren, sier han og legger til at selskapet er imponert over rubrikkvirksomhetens prestasjoner de siste årene.

Flere dager med rykter

Søndag kveld kunne Bloomberg melde at Adevinta, som ledes av tidligere Schibsted-konsernsjef Rolv Erik Ryssdal, lå best an til å kjøpe Ebays rubrikkvirksomhet.

Den globale netthandelsgiganten har i lengre tid vært under press fra aktivistinvestorer til å rendyrke driften og kvitte seg med rubrikkvirksomheten, som hovedsakelig er stor utenfor USA. I over ett år har Adevinta, som formelt ble skilt ut fra Schibsted i begynnelsen av 2019, vært på listen over potensielle kjøpere av Ebays virksomhet.

– Vi er fornøyde med at vi oppnådde en avtale med Adevinta som bringer sammen to flotte selskap, sier Jamie Lannone, administrerende direktør i Ebay i en pressemelding.

– Dette salget skaper en kortsiktig og langsiktig verdi for både aksjonærer og kunder, samtidig som at det lar oss delta i det fremtidige potensialet som ligger i rubrikkvirksomheten.

Ifølge Adevinta, vil synergiene ved sammenslåingen kunne være på mellom 150 og 185 millioner dollar i ebitda innen det tredje året i drift. To tredjedeler av dette kommer gjennom kostnadssynergier.

Slår konkurrenter

Som vanlig har analytikerne også trukket frem Adevinta-konkurrent, Naspers-eide Prosus, som mulig utfordrer i oppkjøpet. Bloomberg pekte også på at en gruppe oppkjøpsfond også skal ha vært interessert i Ebay-virksomheten, men at Adevintas tilbud som inneholdt både oppgjør i kontanter og i aksjer i det nye selskapet, var mest appetittlig for Ebay.

Natt til mandag akselererte rykteflommen da vanligvis velinformerte Wall Street Journal meldte at Adevinta var i avanserte forhandlinger med Ebay om oppkjøpet. Like etter kl. 08 ble også handelen i aksjene til Adevinta og hovedeier Schibsted pauset i påvente av meldinger fra selskapet.

Ryktene fortsatte også å gå ut over formiddagen. Like før kl. 10 meldte Bloomberg at Adevinta er nær en avtale verdt rundt 83,4 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Mandag ettermiddag skrev nyhetsbyrået Reuters at det er klart at Adevinta har vunnet budrunden. Det bekrefter to ikke navngitte kilder «med kjennskap til saken», overfor byrået.

Etter det DN kjenner til gjensto kun formaliteter før avtalen var i boks mandag kveld.

Stor seier

Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities har stor tro på at dette kan være en kjempeseier for Adevinta dersom avtalen går i boks, og utelukker heller ikke en fusjon mellom selskapene ved et eventuelt oppkjøp. Før børspausen mandag hadde Adevinta en markedsverdi på 78,8 milliarder norske kroner.

Schibsted og Adevinta regnes som en av seks dominerende aktører på det internasjonale rubrikkmarkedet. De fem andre er nettopp Ebay, Naspers og Prosus, Axel Springer, Craigslist og Recruit.

Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities.
Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities. (Foto: Gunnar Lier)

Adevintas største markeder er Frankrike, Spania og Brasil. I tillegg eier selskapet markedsplasser i en rekke andre land, som Ungarn, Italia og Mexico.

Med noen unntak, er Ebays rubrikkvirksomhet til stede i andre markeder enn Adevinta finnes i nå. Ebays rubrikkdel har en dominerende posisjon i det kanadiske markedet gjennom selskapet Kijiji og i Storbritannia, Australia, Singapore og Sør-Afrika gjennom selskapet Gumtree, i tillegg til andre selskaper i Danmark, Tyskland og Nederland.

Rubrikkannonsevirksomheten til Ebay omsatte for 248 millioner dollar i første kvartal i år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.