Striden mellom Röyksopp og Lindbæk har pågått i det skjulte i fem år. Stridens eple er to låter fra Röyksopps suksess-album Melody AM, som har solgt et millionantall eksemplarer i 40 land.

Låt nummer seks på plata,”A higher place”, er ifølge en sakkyndig rapport kopiert fra en tidligere utgivelse av bandet Drum Island. Rapporten er bestilt av Röyksopps eget musikkforlag.

Lindbæk krever nå utbetaling av royalties og å bli anerkjent som komponist av låten.

Hør Drum Islands ”Lift” her, i et NRK-opptak fra 1998:

Dette er et utdrag. Hele låten kan høres på You Tube ved å klikke her.

Krangelen om komponistrettighetene stammer fra et artistisk samarbeid som strakte seg gjennom mesteparten av 90-tallet.

Rune Lindbæk og Röyksopps Torbjørn Brundtland samarbeidet i flere år, og ga ut fire album under bandnavnene Alanïa, Drum Island og Those Norwegians.

 

I denne periode skrev de sammen låten ”Lift”, som ble utgitt på albumet Drum Island, utgitt av den belgiske techno-labelen R&S Records. Lindbæk og Brundtland er begge oppgitt som komponister av denne låten i rettighetsorganisasjonen Tono.

Lift senere gjenoppsto låten i ny drakt som ”A higher place” på Röyksopp-albumet. Denne gangen med Brundtland og makker i Röyksopp, Svein Berge, som komponister.

- Rune har sendt oss mail og tekstmeldinger til alle døgnets tider med diffuse krav og det som kan tendere mot injurierende innhold, sier Brundtland da DN får tak i ham på telefon i forrige uke.

- Vi regner med at han har sluppet opp for penger nå og gått til deg i det håp at du skal hjelpe ham på en eller annen måte.

Brundtland vil ikke svare på hvem som har skrevet låtene det strides om.

- Vi svarer gjerne på spørsmål hvis du sender dem på engelsk til DEF Management. Det er ikke for å være vanskelig eller å gjøre det tungvint. Vi vil gjerne være imøtekommende, og jeg skal gjøre mitt for at kommunikasjonen med DEF fortsetter å gli, sier Brundtland.

Siden har DEF avslått å svare på alle spørsmål fra Dagens Næringsliv.

Hør Röyksopps ”A higher place” fra Melody AM (2001) her:


Dette er et utdrag. Hele låten kan høres på You Tube ved å klikke her.

Les mer om konflikten og Röyksopps reaksjon på søksmålet i papiravisen DN Lørdag.