DNtv: Se video fra Se og Hør-høringen her

Ifølge boken til eks-Se og Hør-reporter Håvard Melnæs fikk fotograf Per Heimly, som også er venn av Ari Behn, 250.000 kroner for noen eksklusive bilder han hadde tatt av Behn.

Til tross for at Heimly først nektet å selge bildene, ble han til slutt overtalt til å tyste på en nær venn. På dette tidspunktet var Ari Behn forlovet med prinsesse Märtha-Louise.

Angrer
- Det gjaldt et kjøp av eksklusive bilder, og jeg mener at Heimly var i stand til å vurdere dette selv. Men selvfølgelig kan det være en kime til overtalelse at beløpet var høyt, innrømmet Se og Hør-sjef Odd Johan Nelvik under en åpen høring i dag, der Se og Hør og andre representanter fra pressen møtte Pressens Faglige Utvalg (PFU) for å diskutere etiske regler.

Nelvik innrømmet også at han angret på bildekjøpet, selv om han ikke kommenterte kjøpesummen:

- Det var ikke verdt pengene. Jeg ville ikke gjort det samme om igjen, sa han på spørsmål fra PFU.

Ingen kjendiser stilte opp til høringen - til pressens skuffelse. Likevel var det stinn brakke, fullt kaos og høy temperatur i salen under høringen.

Les også: Kaotisk kjendishøring ga få svar

Utbredt med betalte artikler
Håvard Melnæs hevder i boken sin at Se og Hør har brukt en rekke omstridte journalistiske metoder, som betaling av informanter i politi, embetsverk og finansselskaper, innkjøp av overvåkingsutstyr og raus betaling av kjendiser.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvokd, vil revidere pressens etiske regler, Vær Varsom-plakaten, for å sette en stopper for sjekkheftejournalistikken. Og betalte artikler er helt klart utbredt, viser en ny rapport som Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for journalistikk har utarbeidet og som i dag ble presentert på høringen.

Stikkprøver i Se og Hør viser at 10-15 prosent er betalingsjournalistikk. Kjendiser kan få betalt fra 10.000 og opp til 300.000 kroner for å stille opp i eksklusive reportasjer. Reiser sponses, det samme gjør brylluper og bursdager.

- Det eksisterer et marked for paparazzier fordi norske medier som Se og Hør er villige til å betale mye for eksklusive kjendisbilder, sa Gunnar Bodahl-Johansen i sin innledning.

I forbindelse med rapporten sin har han snakket med 70 mennesker om blant annet betalingsjournalistikk og arbeidsmetoder:

- Mange kjendiser føler seg konstant overvåket og opplever dette som uhyre sterkt. De føler at det kan befinne seg en tipser på hvert gatehjørne, sa han.

Gjemte seg bak kildevernet
Eva Sannum, som også sitter i PFU og som tidligere var på god vei inn i kongehuset i Spania, fortalte i dag at hun ble tilbudt 300.000 kroner for å stille opp i Se og Hør.

- Og jeg kunne sikkert fått enda mer, sa hun.

- Jeg vil ikke kommentere summen, men tanken bak Sannum var å få frem en meget spennende og spesiell historie. Det handlet jo om en norsk kvinne som kunne ha blitt Spanias dronning, sa Odd Johan Nelvik.

- Det er lett å lokkes til å stå frem med sin historie eller selge eksklusive bilder hvis man trenger penger. Man trekker folk inn i betalingsjournalistikkens favn, forklarte Gunnar Bodahl-Johansen.

Eva Sannum, derimot, lot seg aldri lokke.

Odd Johan Nelvik har vært relativt taus etter at boken "En helt vanlig dag på jobben" kom ut, og også i dag nektet han gjentatte ganger å svare på spørsmål ved å vise til "forretningshemmeligheter" og "kildevern".

Han ville ikke kommentere enkeltbeløp Se og Hør har utbetalt til kjendiser, og han nektet å svare på om Se og Hør har sentralt plasserte kilder i banker, kortselskaper og flyselskaper som tyster.

- Stemmer det at Se og Hør betaler enkelte kilder svart? ville PFU vite.

Det har Håvard Melnæs hevdet i sin bok.

- Nei, bortsatt fra noen forhold rundt bildekjøp i Kristiansand da Melnæs jobbet der nede, som nå er ryddet opp i, kjenner jeg ikke til det, svarte Nelvik.

- Problematisk
Også ansvarlig redaktør Bernt Olufsen i VG og ansvarlig redaktør Anne Aasheim i Dagbladet deltok i høringen. Begge avisene utbetaler store tipshonorarer for gode nyhetstips, men vedgikk at sjekkheftejournalistikk er problematisk:

- Som redaktører må vi stå imot denne utviklingen. Si nei. Vi må unngå å få engelske pressetilstander, og dit har vi heldigvis et stykke igjen. Men jeg er mer tvilende til å regulere dette i detaljerte bestemmelser, sa Olufsen.

Han fikk støtte av Aasheim:

- Mange har tatt noen runder i egen avis etter at Håvard Melnæs´ bok kom ut, og det er klart at det som kom frem der er med på å skade pressens omdømme, sa hun.

Her og Nå-sjef Rino Rådahl er også tvilsom til regulering av Vær Varsom-plakaten for å få slutt på sjekkheftejournalistikk:

- Jeg har mer tro på sunt bondevett. Vi i Her og Nå forkaster langt flere tips enn vi bruker, sa han.

- Kaller en spade for en spade
Odd Johan Nelvik pekte på at 85 prosent av alt som står i Se og Hør er "helt vanlige saker som det ikke betales for".

- Men er de andre sakene journalistikk? ville PFU vite.

- Vi kaller en spade for en spade. Er det noe verre å betale for en eksklusiv sak enn for eksklusive bilder? Klart det utveksles penger, vi lever jo i en kommersiell verden, og jeg synes det er helt riktig å betale kjendiser for "hjemme hos"-reportasjer når vi tar av deres tid, svarte Se og Hør-sjefen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.