Rett etter å ha inngått et forlik med sin egen mor Gro Melgaard, måtte billedkunstner Bjarne Melgaard i retten i forbindelse med en annen pengekrangel.

Våren 2017 betalte Dan Ørbæk (37) tre utgifter på til sammen 750.000 kroner for Melgaard:

  • 225.350 kroner for Melgaard hotellopphold på luksushotellet The Thief på Tjuvholmen i Oslo mellom 12. mars og 15. april 2017.
  • 32.955 dollar for flytting av Melgaards arbeid, studio og utstyr fra USA til Norge.
  • 24.000 dollar for arbeidet til en assistent Melgaard hadde engasjert i New York.

At Ørbæk betalte for dette, var så å si det eneste han og kunstneren var enige om, ifølge den ferske dommen. Mens Ørbæk mente de samlede utleggene på 750.000 kroner var et lån og saksøkte Melgaard for å få pengene tilbake, hadde kunstneren en helt annen oppfatning.

Melgaard så nemlig på utleggene som investeringer i forbindelse med en kunstavtale han hadde gjort med en tredjemann om å produsere 150 akvareller og selge dem i Norge og i utlandet. Ørbæk hadde en samarbeidsavtale med tredjeparten, og Melgaard argumenterte for at det eventuelt var denne tredjeparten som skulle betale tilbake utleggene.

Ga kunst til Ørbæk

I tillegg mente Melgaard at forpliktelsen uansett var oppfylt fordi Ørbæk har mottatt kunst som overstiger en sum langt høyere enn 700.000 kroner.

Partene møttes i retten i midten av mai, og mandag kom dommen fra Oslo tingrett: Melgaard får fullt medhold og Ørbæk må betale sakskostnadene på 160.000 kroner.

Dommeren mente at Ørbæk ikke klarte å bevise at utleggene var et personlig lån til Melgaard, og at det var mer sannsynlig at de ble utbetalt som et ledd i en avtale mellom Ørbæk og tredjeparten.

Retten skriver i dommen at det «ikke er sannsynliggjort at utleggene var et personlig lån til Melgaard som Melgaard var forpliktet til å tilbakebetale.»

– Det er fornuftig at retten var helt enige med oss, sier advokat John Christian Elden, som bisto kunstneren i retten.

«Skuffet over dommen»

– Min klient er selvsagt skuffet over dommen. Det er overraskende at dommeren har sett bort fra helt sentrale dokumentbevis hvor Melgaard erkjenner gjeld ovenfor Ørbæk. Min klient er mest skuffet over at Melgaard, som har erkjent å skylde beløpet, ikke gjør opp for seg, sier Ørbæks advokat Ellen-Karine Hektoen.

– Under denne akvarellavtalen har Ørbæk gitt kreditt som har lagt til rette for salg av kunst for flere millioner kroner for Melgaard. Ørbæk sitter igjen med et tap på 750.000 kroner, fortsetter hun.

Hektoen avviser at Ørbæk har fått kunst fra Melgaard som dekker tapene. Hun forteller at klienten ikke har tatt stilling til om han vil anke eller ikke ennå.

Melgaard har bodd i over 20 år i New York, men flyttet hjem til Oslo i 2017. Han regnes som en av landets største og mest anerkjente samtidskunstnere. Han hadde en inntekt på nesten seks millioner kroner og en formue på 2,4 millioner kroner i 2018.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.