– Jeg har sagt til flere at de bør sette noen verk i kjelleren og vente med å selge.

Nina Sørlie driver firmaet Kunstkompetanse og er kunsthistoriker. Hun har fulgt med på utviklingen i kunstmarkedet de siste månedene, og ser at nettauksjoner er blitt mer populære. Likevel råder hun kundene sine til å vente med å selge.

Sørlie har tidligere jobbet som kunstrådgiver for SEB.

– Ofte har kunstmarkedet vært motkonjunktur til aksjemarkedet, og markedet kan fort komme tilbake igjen. Samlerne kommer til å få en sunn kritisk holdning til kunsten. Det er nok også noen selgere som kommer til å godta lavere bud enn det de ellers ville ha gjort, svarer hun.

Usikkert for det dyreste

Hans Richard Elgheim, som er ansvarlig for vurdering, innlevering og taksering ved auksjonshuset Grev Wedels Plass Auksjoner, har rådet selgere til å vente med salg av kunst i millionklassen.

– Det er vel en slags usikkerhet som alle i større eller mindre grad har. Selgere i den høyere prisklassen er opptatt av timing. Dermed kan det hende at selgere i de høyeste prisklassene er mer på pause, sier Elgheim.

Reiseforbudet har også gjort det vanskelig for Elgheim å oppsøke potensielle selgere.

– Vår største utfordring er at folk ikke leverer inn kunst, sier daglig leder i Blomqvist, Knut Forsberg til DN.

Blomqvist er Norges eldste auksjonshus for kunst. Kunsthandelen holder både nettauksjon og fysiske auksjoner.

– Inntaket av kunst går opp og ned. Den kan kanskje komme tilbake, sier Forsberg, som tror at folk i mindre grad kommer innom for å levere inn kunsten sin fordi de er redde for å bli smittet.

– De var heller ikke interessert i at vi kom på hjemmebesøk for å vurdere de dyrere bildene som er en stor del av vår virksomhet, legger Forsberg til.

Fysiske auksjoner avlyst – nettsalget tar av

16. mars, fire dager etter at norske myndigheter innførte strenge smitteverntiltak, holdt Grev Wedels Plass Auksjoner en auksjon med verk fra Kaare Berntsen-samlingen. Auksjonen ble sendt direkte på nettsiden. Auksjonen solgte verk fra samlingen for over ti millioner kroner til sammen.

– Da var det ingenting som tydet på at den inntrufne koronakrisen hadde rammet markedet noe særlig, sier Elgheim.

Han mener at markedet for kunst i lavprisklassen – den under én million kroner er upåvirket av den nåværende helse- og økonomikrisen.

Det kan forklare Blomqvists økning i nettsalget.

– Det er flere budgivere på nettauksjon – vi har en økning på 25 prosent nye kunder. Folk er hjemme og har tid til å by på kunst, sier Forsberg i Blomqvist.

Blomqvist hadde en samlet salgsnedgang i mars på 25 prosent, men april var bedre enn fjoråret, ifølge Forsberg. De har utsatt sin store jubileumsauksjon som skulle gått av stabelen 12. mai. Auksjonen kommer i stedet til å avholdes i oktober.

– Viktig å se ting live

En oversikt over antall kunstannonser på Finn de siste tre årene viser en klar utvikling: Flere selger kunsten sin på Finn.

I april i år var det for eksempel 5537 annonser under kunstkategorien, sammenlignet med 3913 samme måned i fjor.

– Men det er fortsatt viktig for folk å se ting live. Det som er spennende å se på nå, er hva som skjer når hverdagen kommer tilbake, om hva folk vil prioritere å bruke penger på, sier Nina Sørlie.

Hans Richard Elgheim i Grev Wedels Plass Auksjoner.
Hans Richard Elgheim i Grev Wedels Plass Auksjoner. (Foto: Mikaela Berg)

Hun mener at kunstkjøpere i dag blir stadig mer vant til å handle på nett. Det er derfor ikke gitt at overgangen fra fysiske auksjoner gir de største utslagene i kunstmarkedet.

– Nettauksjonen til Blomqvist har solgt jevnt under koronaperioden. Det er nesten som om folk har sittet hjemme og kjedet seg litt. Blomqvist har også lagt ut objekter som naturlig tilhører hovedauksjonen på nett, sier Sørlie.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.