– Vi er veldig glade for at vi har fått muligheten til å kjøpe Bonniers aksjer. Cappelen Damm er et sterkt forlag, allment, på skole og digitalt, og passer godt i Egmonts publisistiske rammer i Norge, sier Egmonts danske toppleder og styreleder i Cappelen Damm, Steffen Kragh.
Han er fløyet inn fra København i anledning oppkjøpet av Norges største forlag. Det danske mediekonsernet har eid halvparten av aksjene i en årrekke, og legger nå én milliard norske kroner på bordet for å sikre seg svenske Bonniers halvdel, forteller Kragh til DN.
Dermed verdsettes forlaget under ett til to milliarder kroner. Overtagelse av Bonniers aksjer meldes til Konkurransetilsynet og kjøpet er betinget av myndighetenes godkjennelse.
Tap snudd til overskudd
Da Egmont fikk sjansen til å kjøpe resten av Cappelen Damm ble beslutningen tatt raskt. Cappelen Damm er Norges største forlag målt i omsetning, og har nettopp snudd to år med tap til et overskudd før skatt på 91 millioner kroner, av en omsetning på 1,3 milliarder.
Forlaget har gått med overskudd hvert år siden fusjonen av J.W. Cappelens Forlag og N.W. Damm & Søn i 2007, med unntak av årene 2018–19. Da tapte Cappelen Damm 173 millioner før skatt til sammen. Forlaget knytter underskuddene blant annet til en kostbar avtale om å drive den nå nedlagte Tanum-kjeden med bokhandlere på Gardermoen lufthavn.
– Det er et tilbakelagt kapitel. Gjennom en årrekke har Cappelen Damm vært en sterk bidragsyter, selv om de fleste pengene er blitt reinvestert i forlaget. Det vil det fortsatt være, sier Egmont-sjef Kragh.
Skilles som venner
Forlagsdirektør Tom Harald Jenssen har ledet Cappelen Damm siden fusjonen i juni for 14 år siden.
– På den tiden har vi utviklet oss til å bli Norges ledende forlagshus, takket være gode eiere. Når det da utviklet seg sånn at det skulle bli én eier er vi glade for at det blir Egmont. Det henger sammen med at Egmont har hatt et langsiktig engasjement og støttet vårt kontinuerlige arbeid for å styrke rammebetingelsene for boken i Norge, blant annet gjennom bransjereguleringene, sier han.
Jenssen tar de danske eneeiere på sitt ord når de varsler stø kurs for det norske forlaget.
– Hvis vi ser på Egmonts andre virksomheter her, TV 2 for eksempel, er det veldig tydelig at det er en norsk virksomhet ledet av Olav Sandnes. Vi vet det blir det samme med Cappelen Damm, sier Jenssen.
– Dere og Bonnier skilles som venner?
– Absolutt, vi har et godt forhold. Bonnier er, sammen med Gyldendal i Danmark, utgangspunktet for forleggeriet i Norden, så noe annet ville vært underlig.
Satser på Stordalens forlag
– Hva er greia med dere nordmenn og bokbransjen? Alle norske medier kaster seg over dette, mens i Sverige får hverken dette eller bokbransjen den samme oppmerksomheten i det hele tatt, sier Håkan Rudels, administrerende direktør i Bonnier Books, til DN.
Salget av Cappelen Damm-aksjene til Egmont var et strategisk veivalg for mediekonsernet:
– Vi har sett et behov for en tydelig eier i forlaget, med tanke på alle forandringene bokbransjen har stått overfor. Vi inviterte derfor til diskusjoner med Egmont, sier Rudels.
– Det har vært en fantastisk reise i Norge med Cappelen Damm. Medarbeiderne har gjort en fantastisk jobb med å få forlaget dit det er i dag. Når det er sagt er dette starten på en ny og spennende reise for oss i Norge, sier Rudels og utdyper:
– Vår ambisjon fremover er å sikre en betydelig forlagsposisjon i Norge i en ny moderne form. Vi er medeiere av Strawberry Publishing i dag, og vi har en fin vekst der. Det er et flott utgangspunkt å bygge videre på.
I fjor ble det kjent at Bonnier Books kjøper majoriteten av Petter Stordalens Strawberry Publishing. I mai ble det kjent at Konkurransetilsynet varsler stans av Bonniers oppkjøp.
Tilsynet mener oppkjøpet vil kunne svekke konkurransen mellom forlagene i markedet for salg av fysiske bøker og i markedet for salg av bøker til strømmetjenester.
– Selger dere andelen deres i Cappelen Damm for å få Strawberry-oppkjøpet gjennom hos Konkurransetilsynet?
– Nei, sier Rudels. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.