Jeg må bare innrømme at jeg har problemer med å sette meg inn i lekmannens opplevelse av dette, men for oss sjakkfanatikere var dette en stor nervepåkjenning.





Magnus Carlsen fikk nok en gang lite ut av åpningen med hvit. Men det viktige her var at man fikk en kampstilling. For egen del bølget vurderingene fram og tilbake til stadighet, og det er akkurat slik det skal være på høyt nivå. Den ene gjør et trekk og man tenker: «Oj, oj, dette ser bra ut!» Men så svarer den andre med et kanskje enda sterkere trekk og vurderingen er plutselig akkurat motsatt.

I en tidlig fase av midtspillet var jeg veldig optimistisk. Magnus fikk en stillingstype han slo nummer 10 på verdensrankingen, Sergei Karjakin, med tidligere i år i et maratonparti på nærmere sju timer. En gjentagelse av dette ville vært gigantisk.

Men i stedet tok Anand initiativet. Riktig skummelt så det ut på et tidspunkt. Computeren likte heller ikke Magnus’ stilling. Men så svingte det tilbake og på slutten var det plutselig Anand som var på defensiven.

På pressekonferansen etter partiet var Anand pussig nok veldig moderat i vurderingen av sine sjanser. Jeg mistenker at både nerver og respekten for Magnus må ha spilt inn. I en annen setting og mot en annen motstander tror jeg Anand ville gått for de kritiske trekkene like før tidskontrollen ved trekk 40 og rett og slett vunnet dette partiet.

Slik det utviklet seg, slapp Magnus med skrekken.

Det brede publikum fikk også se hvordan tidsnød arter seg. Første tidsnødskontroll er ved trekk 40 trekk. To timer har spillerne fram til dette, og på slutten tikket det dramatisk ned mot null på klokken. Dét virket nok også inn på at spillerne ikke tok for store sjanser. Etter 51 trekk og litt over fire timers spilles ble partene enige om remis.

Magnus innrømmet at han var nervøs, og det var det all mulig grunn til. Men stadig – dette er Magnus’ første VM-match. Anand har spilt sju. Magnus går i læra, og kjenner jeg han rett, suger han til seg. Nå fikk han kjenne på hvordan det er å henge i en tynn tråd.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.