For andre år på rad er Dagens Næringsliv og D2s jakt på unge ledestjerner i gang.

Målet er å finne 30 mennesker under 30, som på hver sin måte bidrar til å gjøre verden mer bærekraftig. En ledestjerne kan være alt fra en gründer, politiker eller aktivist til en bonde, musiker eller arkitekt. D2 og DNs lesere er selv med på å nominere talentene, som deretter vurderes av en bredt sammensatt jury. De som i år har tatt oppgaven med å finne årets 30 ledestjerner under 30 år er: Christine Spiten, Line Elvsåshagen, Dag O. Hessen, Nikolai Schirmer, Nassir Achour, Arild Eriksen, Mai Oldgard og Hege Yli Melhus Ask (se faktaboks).

Senk terskelen

– Bare nominer! Ikke ha for høy terskel, oppfordrer jurymedlem og professor i biologi, Dag O. Hessen. Han mener at en ledestjerne må fungere som inspirator, og være en som gjør noe ingen andre har gjort før. Biologiprofessoren påpeker at bærekraft handler om så mye mer enn CO2 og klima, og ønsker å se på det innovative og gjennomførbare ved hvert prosjekt.

– Juryen er på jakt etter kreative løsninger og personer som skaper nye løsninger for dagens og fremtidens utfordringer, sier Hessen, som samtidig er opptatt av at det er en viss realisme over det hele.

Nikolai Schirmer, skikjører, jurist, filmskaper og klimaforkjemper, var i likhet med Christine Spiten en av fjorårets ledestjerner. Han er opptatt av at også små tiltak bidrar.

– Jeg vil se kandidater som tenker langsiktig og ser det store bildet, nå, og på sikt, og som kan hjelpe andre i flere tiår fremover. Både små og store tiltak som ikke er så flashy, men som kan ha stor effekt, sier Schirmer.

Nassir Achour, seriegründeren som leder innovasjon for norske næringslivsaktører gjennom sitt selskap Reodor, vil lete etter de som brenner for det de gjør.

– En ledestjerne er en som vil gjøre verden til et bedre sted, men som ikke nødvendigvis snakker mest eller roper høyest om det, sier Achour, og legger til:

– Jeg er ikke så opptatt av om de har gått på en smell eller to. Det er bedre om de har vokst og lært av det.

Dag O. Hessen professor i biologi.
Dag O. Hessen professor i biologi. (Foto: Aleksander Nordahl)

Små tiltak med stor effekt

Jurymedlemmene Line Elvsåshagen og Christine Spiten er begge opptatt av å finne kandidater som kan gi håp. Selv om klima og miljø-utsiktene kan være dystre, ser Elvsåshagen allerede mange som jobber med løsninger.

– Jeg er veldig opptatt av å gi håp, sier hun.

Spiten er enig.

– For hver utfordring finnes det også et sett med løsninger. Store som små.

– Nominér noen, eller deg selv, hvis du mener at de har engasjert seg litt ekstra, eller faktisk har noe stort på gang, oppfordrer jurymedlem Nikolai Schirmer, som selv var blant D2s ledestjerner i fjor.
– Nominér noen, eller deg selv, hvis du mener at de har engasjert seg litt ekstra, eller faktisk har noe stort på gang, oppfordrer jurymedlem Nikolai Schirmer, som selv var blant D2s ledestjerner i fjor. (Foto: Lars Botten)

Nominér din stjerne her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.