– Vi er hardt rammet av Covid-19-krisen, og da særlig på reklamesiden. Vi har gjennomført en rekke tiltak, og redusert kostnadene med over 100 millioner kroner, som vil ha effekt i 2020. Samtidig ser vi at markedssituasjonen er usikker, så vi benytter muligheten til å styrke egenkapitalen, sier konsernsjef Hege Yli Melhus Ask til DN.

Mediebransjen står overfor tunge tider med et drastisk fall i annonseinntekter som følge av koronakrisen. NHST Media Group, som blant annet eier Dagens Næringsliv og Morgenbladet, er intet unntak.

I april ble det klart at selskapet gikk med dundrende underskudd i årets første kvartal og at det var iverksatt en rekke tiltak for å spare inn penger.

Første siden finanskrisen

Emisjonen er en fortrinnsrettsemisjon, som er garantert av NHSTs største eier, nemlig Olsen-familiens Bonheur, som eier 54 prosent av NHST. I tillegg har NHST inngått avtaler med Must Invest as, Falck Frås as, Gunvor Røed, Amble Investment as, As Straen og M&G Invest as, som garanterer for at samtlige aksjer i fortrinnsrettsemisjonen vil bli tegnet. Emisjonen skal legges frem for generalforsamlingen i NHST 5. juni.

De 50 millionene i frisk kapital skal bidra til å styrke egenkapitalen i NHST, samt gå til videreutvikling av selskapene i konsernet.

– Initiativet kom fra styret, som gjennom dialog med de største aksjonærene har tatt initiativ, og det er vi veldig takknemlige for. Det er godt å ha langsiktige og solide eiere i ryggen.

Det er første gang NHST henter inn penger siden 2009.

Samtidig som emisjonen er klar, annonserer NHST at konsernets bankforbindelse, DNB, har akseptert å forlenge løpetiden for selskapets trekkfasilitet på 250 millioner kroner med ett år, til utgangen av 2022, i tillegg til å foreta visse endringer i lånevilkårene.

– Det er som det er

Underskuddet i første kvartal skyldtes hovedsakelig en nedskriving av goodwill – altså verdien av et selskap utover de bokførte verdiene – knyttet til det franske datterselskapet Mention.

NHST kjøpte Mention av selskapet Saab i 2018 for 14 millioner euro (tilsvarende om lag 130 millioner norske kroner) i 2018, men nedskrev verdien av selskapet med 80,6 millioner i første kvartal. Teknologiselskapet driver blant annet medieovervåkning og analyse, også på sosiale medier.

Kommunikasjonsdirektør i NHST, Helle Øverbye,  går til jobben som stabsdirektør for Innovasjon Norge.
Kommunikasjonsdirektør i NHST, Helle Øverbye, går til jobben som stabsdirektør for Innovasjon Norge.

Dette førte til at NHST fikk en negativ egenkapital for første gang.

– Kan disse to tingene ses i sammenheng?

– Med emisjonen på 50 millioner kroner styrker vi kapitalgrunnlaget vårt, hvilket også gir oss en positiv egenkapital. Nedskrivingen i første kvartal hadde ingen effekt på likviditetssituasjonen vår, så vi var komfortable også da. Det sagt, så er markedssituasjonen usikker, så da er det fornuftig å benytte muligheten til å styrke den finansielle situasjonen vår så vi kan investere videre i de ledende posisjonene vi har i de ulike markedene.

– Men om man ikke hadde tapt over 80 millioner på kjøpet av Mention ville man ikke vært i den situasjonen man er i nå?

– Det er som det er. Vi har gjort nedskrivingen, og når styret og hovedeierne tar et sånt initiativ så setter vi pris på det. Det er usikre tider så det er godt med et styrket kapitalgrunnlag.

Forlater NHST

Mandag ble det også klart at NHSTs kommunikasjonsdirektør Helle Øverbye forlater jobben til fordel for Innovasjon Norge, der hun blir stabsdirektør for mennesker og teknologi. Det kommer frem i en pressemelding fra Innovasjon Norge.

– Jeg synes det er synd, for Helle har gjort en veldig god jobb i en viktig tid for NHST. Jeg skjønner at hun får en spennende rolle i Innovasjon Norge, hvor hun skal lede 50 ansatte. Jeg har respekt og forståelse for at hun velger å takke ja til det. Jeg ønsker henne lykke til, sier Ask.

Øverbye forteller at det tilbudet ble for spennende til å takke nei.

– Jeg har fått en fantastisk mulighet som jeg ikke syntes det var riktig å si nei til. Det var ikke planen å forlate NHST, men Innovasjon Norge har fått en supersentral rolle i å stable landet på bena, og dette er en veldig interessant stilling for en som er teknolog, men jobber med mennesker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.