Siden 1993 har spillutvikleren EA Sports årlig kvernet ut nye versjoner av det superpopulære fotball-videospillet Fifa, som på grunn av en svært lukrativ samarbeidsavtale har båret navnet til det internasjonale fotballforbundet.

Drevet av populariteten til verdens største sport har spillene blitt en gullgruve for begge parter. Det er anslått at det i dag er 150 millioner spillere over hele verden.

Neste år er det imidlertid slutt.

I en pressemelding tirsdag kveld norsk tid skriver EA Sports at samarbeidet med Fifa blir avsluttet etter den neste utgaven av spillet, Fifa 23, og at det fra neste år av vil få et nytt navn.

Skilsmissen kommer etter intense forhandlinger mellom EA Sports og Fifa, der sistnevnte ifølge New York Times ønsket minst en dobling av de 150 millioner dollarene det årlig fikk i lisensavgift fra EA Sports.

150 millioner dollar tilsvarer om lag 1,4 milliarder norske kroner.

«EA Sports FC»

Fra 2023 vil det populære videospillet bli omdøpt til EA Sports FC, og det loves ytterligere informasjon om spillets nye drakt neste sommer.

Rent praktisk vil ikke mangelen på en ny avtale med Fifa begrense tilbudet som spillserien er blitt kjent for: muligheten til å spille, styre og lage egne klubber med de største stjernene i fotballverdenen.

EA Sports har nemlig separate lisensieringsavtaler med klubber, spillere og ligaer, som gjør det mulig for utvikleren å fortsette å levere et produkt i kjent, men ny drakt. Fifa-arrangementer, som for eksempel VM i fotball, vil imidlertid ikke være mulig for EA Sports å ha med i spillet, slik det tidligere har hatt for vane å gjøre.

Ifølge NYT har skilsmissen ligget i luften i flere måneder. I oktober i fjor viste avisen til kilder med kjennskap til samtalene, som hevdet at etter nesten to år med forhandlinger, så var partene langt unna hverandre.

Den gangen skrev avisen at Fifa ønsket å begrense EA Sports' «eksklusivitet» slik at avtalen i all hovedsak skulle dreie seg kun om selve spillet, uten muligheter for utvikleren å ekspandere økosystemet rundt videospillet, slik EA Sports ønsket å holde døren på gløtt for. Fifa har også ønsket å kunne lisensiere ut navnet til andre produkter, noe som overhodet ikke var ønskelig fra EA Sports' side.

Tirsdag kom altså bekreftelsen på slutten på det svært lukrative samarbeidet. Ifølge NYT har videospillet generert mer enn 20 milliarder dollar i salgsinntekter de to siste tiårene.

EA er vinneren

Ifølge Gareth Sutcliffe, analytiker innen videospillsektoren hos Enders Analysis, er det ingen tvil om hvem som kommer best ut av skilsmissen.

– EA vil bare fortsette å dure på. De har teknologien og kreativiteten bak et fantastisk fotballspill. Og hva har Fifa? Navnet. Men hva mer?, sier han til NYT.

Siden 1990-tallet har nemlig EA Sports bygget seg opp en bred portefølje lisensieringsavtaler, blant annet med Uefa, det europeiske fotballforbundet og med ligaer og turneringer over hele verden.

Ifølge New York Times sitter EA Sports på over 300 likelydende lisensieringsavtaler som gjør at det nå føler seg trygge på å få med seg den store fanbasen når spillet bytter navn.

Allerede har fotballforbund rundt om i Europa, blant annet Premier League i England, La Liga i Spania og Bundesliga i Tyskland, gått ut med sin støtte til veien videre.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.