Fredag melder VG at forlagsgiganten Erling Kagge selger70 prosent av aksjene sine i Kagge Forlag til danske Politiken Forlag.

– Jeg har tenkt på Kagge forlag natt og dag i 25 år. Jeg elsker jobben min, digger kollegaene mine og er glad i forfatterne. Men den siste tiden har jeg tenkt at jeg bør trappe ned om få år. Det er en tid for alt, sier Erling Kagge til VG.

Kjøpesummen er foreløpig holdt hemmelig, men Kagge vil fortsatt eie 30 prosent av aksjene.

– Det har vært et stort press å ha ansvaret for at alt skal fungere, at forlaget skal utvikle seg, at arbeidsplasser skal sikres, at alle skal ha det bra. Jeg kjenner jo på dette hver dag, og nå kan jeg godt tenke meg og ta av den sekken, sier Kagge.

Med på kjøpet får Politiken J.M. Stenersens forlag, som er heleid av Kagge.

25 år

Erling Kagge startet Kagge Forlag 13. september i 1996, da under navnet Familievennen Forlag. Kun uker etter 25-årsjubileet kan Kagge melde at forlaget får danske JP/Politikens Forlag som hovedeiere.

– Det har ikke manglet på beilere til Kagge Forlag. Men det var ikke før Politiken banket på døren jeg overveiet å selge. Hvis jeg først, etter 25 år, skulle selge aksjer i forlaget jeg elsker, måtte det bli til en kjøper jeg tror vil ivareta vår egenart og arv, og selvfølgelig våre kolleger og forfattere – samtidig som de tilfører spennende ideer og ambisjoner, sier Erling Kagge i en pressemelding og legger til:

– Økonomi er én ting, publisistisk integritet en annen. For meg var det siste det viktigste. JP/Politikens Forlag har vist integritet både når det gjelder virksomheten og ansatte siden grunnleggelsen.

- Imponerende

JP/Politikens Forlag er et av Danmarks største forlag, og har et bredt utgivelsesspekter. Veksten har vært sterk gjennom mange år – først med vekt på sakprosautgivelser, og fra 2006 med en bevisst satsing på skjønnlitteratur.

I 2017 ble forlagsvirksomheten utvidet med etableringen av Bokförlaget Polaris i Sverige samt oppkjøpet av de danske forlagene Hr. Ferdinand og C&K. JP/Politikens Forlag eier dessuten Politikens Boghal i København og Danmarks største bokhandler, Arnold Busck. Nå ser de frem til å inkludere Kagge Forlag og J.M. Stenersens Forlag i forlagsfamilien.

– Det er intet mindre enn imponerende hva Erling Kagge og resten av forlaget har bygd opp de siste 25 årene, sier Lene Juul, direktør i JP/Politikens Forlag.

– Med fantastisk energi og kreativitet har Kagge Forlag og J.M. Stenersens Forlag blitt en svært viktig aktør i Norge, spesielt innen sakprosa, med en rekke gode og bestselgende utgivelser. Det er mange likhetstrekk mellom Kagge Forlag og J.M. Stenersens Forlag og JP/Politikens Forlag, og vi er stolte over at begge forlagene nå vil være en del av forlagsfamilien sammen med våre forlag i Sverige. Tidspunktet kunne ikke vært bedre: I dag, den 1. oktober, er det 75 år siden JP/Politikens Forlag ble etablert, og nå er grunnlaget lagt for en enda større skandinavisk forlagshistorie.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.