Denne høsten er det 25 år siden Fredrik Skavlan debuterte som talkshowvert. Tirsdag melder Skavlan på sine Facebook-sider at han tidligere i år informerte om at neste sesong med «Skavlan» blir den siste.

– Det er mye jeg kommer til å savne med denne jobben. Gjestene, selvsagt. Publikum. Seerne jeg kommer i prat med i butikken. Men aller mest den fokuserte profesjonaliteten til medarbeiderne mine, for eksempel natten før en innspilling i New York, over den tolvte kaffekoppen idet en gjest har hoppet av, skriver Fredrik Skavlan på Facebook.

– Så derfor gleder jeg meg litt ekstra til denne høsten, og finalesesongen med SKAVLAN. Den gjør jeg i trygg forvissning om at samtalen fortsetter, også uten meg, fortsetter han.

Skavlan startet i 1996 med talkshowet «Absolutt» på NRK2. Tre år senere startet han opp talkshowet «Først og sist», som ble sendt på NRK1 hver fredag.

I 2007 ble talkshowet lagt ned, men to år senere gjorde han comeback med «Skavlan», som ble sendt både på NRK og SVT. På sitt beste hadde talkshowet over én million seere i Norge. I 2018 meldte han imidlertid overgang til TV 2. Seertallene stupte og etter én sesong ble programmet flyttet fra fredag til lørdag.

NRK satte i stedet inn Anne Lindmo og allerede etter TV 2-premieren av «Skavlan» kunne man konkludere med at Lindmo var vinneren.

Skavlan er mest kjent som programleder, men har også lang erfaring som tegner. Siden årsskiftet har han illustrert den faste helgespalten «Uten Filter» i Dagens Næringsliv.

Får ikke laget «Skavlan» uten Skavlan.

– Dette er ikke noe overraskelse. Han valgte selv å trappe ned i fjor, og at han tar det et steg videre er ikke overraskende. Samtidig er det rart at han ikke lenger vil være til stede på norsk tv, sier kanaldirektør Trygve Rønningen i TV 2.

– Hvordan vil du oppsummere årene Skavlan har vært i TV 2?

– Det har vært veldig spennende. Han har vært med på reisen med å utvikle en solid helgemeny og forske på strømme-tv. Lineært har han gjort det bra, mens strømmetallene ikke har vært fullt så bra.

Skavlan har siden 2010 produsert tv-sendingene gjennom produksjonsselskapet Monkberry. I 2018 kunne DN fortelle om spillet da TV 2 snappet programmet fra NRK. Tv-kanalen la 90 millioner kroner på bordet for fire sesonger av talkshowet – det dobbelte av NRK.

– Har Skavlan vært en god investering sett i ettertid?

– Skavlan er ikke et av de dyreste programmene vi har. Når vi har komponert helgemenyen så har han vært et godt bidrag.

– Hadde det vært aktuelt for dere å la han fortsette, hvis han selv ville det?

– Det slipper jeg å tenke på nå. Vi får ikke laget «Skavlan» uten Skavlan, sier Rønningen.

På Skavlan i 2015: – Aksepten for dem som er annerledes har forandret seg
Stein Erik Hagen (59) fortalte Fredrik Skavlan at han først skjønte han var homofil i voksen alder.
01:46
Publisert:

Følger etter «Senkveld»

Avgjørelsen om å legge ned «Skavlan» kommer kort tid etter at TV 2 også bestemte seg for å legge ned den mangeårige seersuksessen «Senkveld».

– Er talkshowenes tid forbi?

– Nei, det er nok ikke over. NRK har flere talkshow. Det er nok litt tilfeldig at disse nyhetene kommer samtidig, men jeg tror nok at de som jobber med talkshow må se på om sjangeren kan fornyes, sier Rønningen.

– Kommer dere til å utvikle program som kan ta over stafettpinnen fra Skavlan og Senkveld?

– De vil ikke erstattes av tilsvarende show. Nå skal Skavlan ha en siste sesong, så får vi jobbe med menyen for 2022, sier han.

Den siste tiden har Skavlan vært i pappapermisjon. I mellomtiden har Carina Bergfeldt vært programleder på plassen hans klokken 21.00 på fredager. Hun kommer til å ta over denne plassen på permanent basis etter høstens sesong, opplyser SVT i en pressemelding.

– Vi har stor forståelse for at Fredrik velger å avslutte sin sensasjonelt fremgangsrike talkshow etter alle disse årene selv om vi gjerne hadde sett han fortsette i tv-ruten. Vi kan bare takke ham for tolv fantastiske år med programmet. Skavlan er en suksess av det sjeldne slaget. Talkshow kan se lett ut å gjøre, men tro meg, mange har forsøkt og Fredrik Skavlan har lyktes å skape samtalemagi på beste sendetid i år etter år, sier SVTs programsjef Anton Glanzelius i pressemeldingen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.