«Har lanseringen av Facebook Marketplace hatt en innvirkning på din rubrikkannonsevirksomhet i det europeiske markedet?», spør EUs etterforskere europeiske selskaper som driver med rubrikkannonser.
Blant dem er det er norske Schibsted, som eier rubrikkannonsesider Finn.no og Blocket.se, samt er største aksjonær i det internasjonale rubrikkselskapet Adevinta, som blant annet er store i Frankrike, Italia og Spania.
I en 14 sider lang spørreundersøkelse har EU bedt Facebooks annonsekonkurrenter om å beskrive hva slags påvirkning Facebook Marketplace har hatt på deres virksomhet. Det melder britiske Financial Times.
Undersøkelsen er en del av EUs etterforskning mot den amerikanske techgigantens mulige brudd på europeisk konkurranselov.
- Det er naturlig for oss å svare kommisjonen på forespørsel om informasjon, sier Scihbsteds fungerende kommunikasjonsdirektør Atle Lessum til DN, som også sier at Schibsted ikke kan kommentere det som er en pågående prosess ytterligere.
– Stor interesse
Facebook lanserte sin versjon av Finn.no i 2016. Marketplace tillater blant annet Facebook-brukere å laste opp salgsannonser gratis på plattformen.
– Marketplace vokser fint. Den er nå brukt av flere hundre millioner brukere hver måned, sa Facebooks nestsjef Sheryl Sandberg under fremleggelsen av selskapets rapport for fjerde kvartal i januar, ifølge Financial Times.
Ifølge Sandberg kan også annonsører nå bruke Marketplace til å reklamere, og er tilgjengelig i 94 markeder.
– Vi ser stor interesse, spesielt blant detaljhandel og bilindustrien. Det fortsatt tidlig, men vi ser gode resultater, sa Sandberg.
Håper på formell anmeldelse i sommer
Marketplace-undersøkelsen er den tredje spørreundersøkelsen EUs etterforskere har sendt ut i forbindelse med en større konkurransesak mot Facebooks virksomhet i Europa.
EUs tjenestemenn forteller til Financial Times at til tross forsinkelser grunnet koronautbruddet, håper de på anmeldelse til sommeren.
EUs konkurransetilsyn ser også nærmere på Facebooks kryptovaluta Libra, og hvorvidt den bryter med europeisk hvitvaskings- og konkurranselovgivning.
Ifølge konkurrenter misbruker Facebook posisjonen sin ved å gi ut sine tjenester til brukere, samtidig som de samler data fra brukere og selskaper som bruker plattformen.
– EU etterforsker potensielt misbruk av Facebooks dominerende posisjon ved å knytte Marketplace til plattformen og bruke fordelene dette gir dem, sier en person med kjennskap til etterforskningen.
Konkurranse- og personverntilsyn
En rekke myndigheter og land reagerte da Facebook annonserte at de skulle lanserer egen kryptovaluta – Libra. Valutaen skal kunne brukes til å kjøpe standardvaluta som euro eller dollar. EUs bekymring rundt kryptovalutaen handler om uklar jus på feltet og hvitvaskingshensyn.
Facebook har i tillegg måttet svare EU knyttet til personvern og måtte svare for Cambridge Analytica-saken. Senest i februar kom EU med en advarsel om strenge straffetiltak mot Facebook hva gjelder hatytringer og falske nyheter.
– Dersom ikke alle plattformer som opererer på det europeiske kontinentet respekterer forholdene som jeg akkurat har listet opp, vil vi bli tvunget til å gripe mer hardhendt inn, sa Vera Jourova, som er kommisjonens visepresident for verdier og åpenhet etter et møte med Zuckerberg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.