Frances Haugen vitner i Kongressen etter at hun lekket store mengder dokumenter til myndighetene og avisen Wall Street Journal som blant annet viste hvordan Facebook visste at produktene deres er skadelig for unge jenter.

– Jeg er her i dag fordi jeg mener at produktene til Facebook skader barn, fører til splid og svekker demokratiet vårt, sa Haugen da hun fikk ordet, ifølge The Guardian.

Haugen er en 37 år gammel IT-spesialist fra Iowa som også har jobbet for Google og Pinterest.

Senator Richard Blumenthal sparket i gang høringen med et åpningsinnlegg der han refset Facebook for å sette profitt foran alt.

Vil ha åpenhet

Haugen møter til høring i Senatet mindre enn et døgn etter at Facebook og underproduktene Instagram og Whatsapp var nede i rundt syv timer, noe som berørte milliarder av brukere.

I høringen refset hun Facebook for hemmelighold. Hun sa at myndighetene sliter med å regulere selskapet fordi de ikke har nok informasjon.

– Vi må ha full åpenhet. Så lenge Facebook opererer i mørket og skjuler forskningen sin for offentligheten, kan de ikke holdes ansvarlig. Inntil incentivene endres, kommer ikke Facebook til å forandre seg, sa Haugen.

Børsfall

Som følge av at Facebook og flere av deres tjenester var nede i over seks timer mandag, falt teknologiselskaper markant på Wall Street. Facebook endte dagen med den nedgang på nærmere seks prosent.

Tirsdag har imidlertid de amerikanske børsene hentet seg inn, inkludert teknologiselskapene. Facebooks aksjekurs ser ikke ut til å være påvirket negativt av varsleren som vitner i kongressen. Klokken 17.00 stiger aksjekursen med 2,10 prosent.

For stor makt hos få

I høringen ble Haugen spurt om strukturene innad i Facebook og hvordan avgjørelser blir tatt, noe som fikk Haugen til å forklare hvordan direktøren Mark Zuckerberg har uforholdsmessig stor makt.

– Det er ingen andre enn Zuckerberg selv som holder ham ansvarlig, sa varsleren.

Da hun fikk spørsmål om konkrete beviser på at Facebook er skadelig for barn, viste hun til at seks prosent av barn har vedgått at de er så avhengige av Instagram at det går ut over skole og helse, ifølge selskapets egne undersøkelser.

Refset av senatorer

Den demokratiske senatoren Richard Blumenthal sparket i gang høringen med et åpningsinnlegg der han refset Facebook for å sette profitt foran alt.

Senere tok senatoren Ed Markey ordet. Han var ikke nådig da han uttalte seg om Facebook.

– Dette er min beskjed til Mark Zuckerberg: Tiden er over for at du invaderer privatlivet vårt, fremmer giftig innhold og lever på barn og tenåringer, sa demokraten. Han lovet at Kongressen vil ta grep.

Senatoren Amy Klobuchar, også hun fra Demokratene, sa hun tror Haugens varsel er det som skal til for at Kongressen foretar seg noe.

– Jeg tror det er tid for handling, og jeg tror du er katalysatoren for det, sa hun.

Sto frem

Søndag sa Haugen på CBS' 60 Minutes at Facebook er mye verre enn noe hun har sett før.

– Stadig vekk viser Facebook at de velger profitt fremfor trygghet. De subsidierer og betaler for sin profitt med vår trygghet, sa Haugen.

– Da vi skjønte at tobakksprodusenter skjulte skadene de forårsaket, tok myndighetene affære. Da det gikk opp for oss at biler var tryggere med bilbelter, gikk myndighetene til aksjon. Jeg trygler dere om å gjøre det samme her, sa hun i utdrag som var gjengitt i forkant av høringen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.