Dermed får NRK og TV 2 konkurranse av en ny nasjonal og gratis TV-kanal.

Den nye TV-kanalen skal få plass i det nye digitale bakkenettet som åpner i løpet av 2007, skriver Dagsavisen og Dagens Næringsliv.

Forslaget om opprettelse av en konsesjon for en ny TV-kanal kommer i den nye Kringkastingsmeldingen som legges fram i neste uke.

I stortingsmeldingen blir det varslet at det fra 2009-10 vil bli gjort plass til en reklamefinansiert allmennkringkaster i det digitale bakkenettet for fjernsyn.

Dermed vil ikke NRK bli den eneste TV-kanalen som man vil kunne motta uten å være betal-TV-kunde.

– Når det digitale bakkenettet er i drift vil det bli mer plass til TV-kanaler. Dette åpner for at det i framtida kan bli gitt konsesjon til en ny kommersiell allmennkringkaster – en gratis TV-kanal. Denne kanalen kommer i tillegg til NRKs tre kanaler, som også skal gå gratis til seerne, sier Giske til Dagsavisen.

Bak forslaget ligger også kulturdepartementets ønske om at det norske TV-tilbudet har flere allmennkringkastere. Etter 2009 krever nemlig ikke TV 2s konsesjon at kanalen lenger følger en allmennkringkasters forpliktelser, som blant annet inkluderer krav om å sende program på samisk, samt kultur- og barneprogram.

– Vi ønsker veldig sterkt at den framtidige TV-verden har en norsk allmennkringkaster i tillegg til NRK, og at det ikke bare er NRK som påtar seg jobben med å tilby publikum mer ukommersielt innhold, sier kulturministeren. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.