Saken er oppdatert onsdag 25. november med nye kommentarer fra EA Sports.

I en Twitter-melding publisert like etter kl. 18.30 mandag stiller den svenske spiss-stjernen spørsmål om hvem som har godkjent at hans navn og bilde brukes i FIFA-serien, som man kan spille på de fleste populære spillkonsoller- og flater.

Det er spillprodusenten Electronic Arts (EA) som står bak FIFA-spillene.

– Noen tjener på mitt navn og ansikt, uten at jeg har hatt en avtale om det i alle år. På tide å undersøke dette, skriver Ibrahimovic i en melding.

I meldingen henvender han seg også til Fifpro, som er den globale interesseorganisasjonen for fotballspillere.

– Jeg vet ikke om jeg er medlem i Fifpro, og hvis jeg er det, ble jeg meldt inn uten å vite om det eller gjennom en merkelig manøver. Og jeg er helt sikker på at jeg aldri har tillatt Fifa eller Fifpro å tjene penger på å bruke meg.

En drøy time senere kastet også Tottenham Hotspur-stjernen Gareth Bale seg på:

– Interessant … hva er Fifpro?, skriver Bale, før han legger på emneknaggen #TimeToInvestigate.

Har avtale med klubben

I en epost til DN videreformidlet av EAs norske pr-byrå, skriver selskapet at det for å skape en autentisk opplevelse jobber med «en rekke ligaer, lag og individuelle talenter» for å sikre rettighetene til å gjenskape spillernes utseende i spillet.

«Vi har fått med oss den pågående diskusjonen rundt lisensiering av spillere i EA SPORTS Fifa. Situasjonen som nå spilles ut på sosiale medier er et forsøk på å trekke Fifa 21 inn i en tvist mellom en rekke tredjeparter og har lite med EA SPORTS å gjøre, skriver selskapet, før det legger til:

«For å ha det helt klart, vi har kontraktfestede rettigheter til å inkludere likhetstrekkene til alle spillere som er med i spillet vårt. Vi anskaffer disse lisensene direkte fra ligaer, lag og individuelle spillere. I tillegg jobber vi med FIFPro for å sikre at vi kan inkludere så mange spillere som mulig for å lage det mest autentiske spillet vi kan. I dette spesifikke tilfellet har vi fått rettighet til å bruke spillernes likhetstrekk gjennom vår klubbavtale med AC Milan og vårt mangeårige eksklusive partnerskap med Premier League, som inkluderer alle spillere for Tottenham Hotspur».

EA avstår imidlertid fra å kommentere kraftsalven fra Ibrahimovic.

Det er vanlig at EA inngår avtaler med ligaer eller klubber om rettigheter til bruk av navn og bilder av spillerne. I fjor trakk den italienske toppklubben Juventus seg fra dette samarbeidet, da den heller valgte å samarbeide med konkurrenten Pro Evolution Soccer.

Etter dette har Juventus hatt navnet «Piemonte Calcio» i FIFA-spillet.

Hvorvidt Zlatan mener han sitter på egne eksklusive rettigheter til sitt eget navn og bilde er ikke kjent, men klubben hans, AC Milan, signerte for noen måneder siden en avtale med EA som strekker seg over flere år.

Ibrahimovic' agent, Mino Raiola, har også slengt seg på.

«Håper vi får svar på brevene våre nå», skriver Raiola, som også er agenten til Erling Braut Haaland.

Også Bales nåværende klubb, Tottenham, har en avtale med EA.

Milliardinntekter

Det er kun en drøy måned siden lanseringen av den siste utgaven i verdens mest populære fotballspill, «Fifa 21».

«Fifa»-serien er en gullgruve. Ikke bare tjener EA milliarder på salg av spillene hvert eneste år. Selskapet har også bygget opp en ny inntektskilde inne i spillet.

Da EA la frem sine 2020-tall tidligere i år, avslørte selskapet at Ultimate Team, som finnes i Fifa og Madden – et lignende spill for amerikansk fotball – ville dra inn 1,5 milliarder dollar netto i 2020. Det tilsvarer etter dagens kurs over 13 milliarder norske kroner.

I Ultimate Team samler spillerne på fotballkort av kjente fotballspillere, som de kan bruke mot andre spillere i Fifas kampmodus.

Årsaken til at EA har klart å skape en ekstrainntekt gjennom Ultimate Team, er at spillerne i tillegg til prestasjoner i spillet, kan kjøpe seg til «fotballkort»-pakker.

Det er også derfor spilleres bilderettigheter er blitt særdeles verdifulle å ha tilgang til for EA.

Se DNs forklaringsvideo om FIFA-funksjonen her (saken fortsetter under videoen):

Black Friday-tilbudet som får de unge til å gå bananas med pengene
Samme uskyldige lek mange vil huske fra 70-tallet. Bare at nå er det milliardindustri.
01:06
Publisert:

Gigantavtale for Beckham

At verdens største fotballspillere er verdt mye for EA kom det nettopp et ferskt eksempel på.

Nylig annonserte EA at selskapet hadde inngått en avtale med fotballegenden David Beckham om at han blir et «kort» og spillbar figur i nettopp Ultimate Team.

Ifølge The Mirror er verdien på kontrakten Beckham har signert med EA på 40 millioner pund over tre år – noe som er mer enn Beckham tjente da han var aktiv fotballspiller.

Avisen siterer en anonym kilde på at Beckham først ble tilbudt 30 millioner pund, men forhandlet seg opp til 40 millioner pund.

– Det er de enkleste pengene han har tjent noensinne, sier kilden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.