Bildet er nå avduket ved museet van Gogh-museet i Amsterdam.

Van Gogh malte «Solnedgang ved Montmajour», et stort landskapsbilde, i 1888 da han var på høyden av sin karriere som kunstner. I 1908 ble det kjøpt av den norske forretningsmannen og kunstsamleren Nicolai Christian Mustad, som imidlertid ikke trodde det var ekte.

Han stuet det derfor unna i et loftsrom, skrev nyhetsbyrået Reuters mandag. Så sent som i 1991 ble det brakt til van Gogh-museet for vurdering, og museets eksperter ga eierne medhold i at det neppe var ekte.

Nå har ekspertene kommet til en annen konklusjon.

– Det som gjør bildet helt spesielt, er at det stammer fra en overgangsfase i van Goghs produksjon, og det er dessuten et stort bilde fra en periode mange mener utgjør høydepunktet i hans virke, sier museumsdirektør Axel Rüger.

Bildet er oppført i en av katalogene som van Goghs bror Theo laget over malerens verker. I 1970 ble det gjenfunnet i Nicolai Christian Mustads samling, som også omfattet bilder av Edvard Munch, men Mustad skal ha fått beskjed om at bildet ikke var ekte. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.