Dagens koronarestriksjoner for offentlige arrangementer innebærer at det maksimalt kan være 200 tilskuere til stede på stadion under fotballkampene i Eliteserien.

Forrige uke avviste Helse- og omsorgsdepartementet et forslag fra Norges Fotballforbund (NFF) om gjennomføring av fire testkamper med inn til 2500 tilskuere, skrev Aftenposten. Klubbene i eliteserien må dermed fortsatt forholde seg til de felles reglene som gjelder for offentlige arrangementer. Grensen på 200 tilskuere gjelder frem til tidligst 1. september.

Det er nå gjennomført ti serierunder i Eliteserien med tilnærmet tomme tribuner. Det slår knallhardt ut på klubbøkonomien.

Misfornøyde med 200-grense

Daglig leder i Sportsklubben Brann, Vibeke Johannesen, synes det er vanskelig å forstå hvorfor Brann stadion blir behandlet på samme måte som langt mindre stadioner med kapasitet ned mot grensen på 200 mennesker.

Brann jobber nå med en gjennomgang av forskriften for kompensasjonsordningen for frivillighets- og idrettssektoren, som regjeringen har lagt frem.

– Det har kommet en justert idrettspakke som vi kommer til å søke på, men det er flere inntekter som ikke er inkludert, slik som tap av reklameinntekter, sier Johannesen.

Daglig leder i Brann, Vibeke Johannesen.
Daglig leder i Brann, Vibeke Johannesen. (Foto: Brann)

Brann hadde budsjetterte inntekter fra privatpersoner på 21 millioner kroner. Dette kommer som inntekter fra billettsalg og kiosksalg.

Brann kan tape 40 millioner

Hva blir de økonomiske konsekvensene av koronakrisen og restriksjonene?

– Det er vanskelig å konkludere med konsekvensene før sesongen er omme, men det blir stygge tall på slutten av året, sier Johannesen.

I en epost opplyser hun at Brann har estimert et inntektstap på mellom 15 og 20 millioner frem til utgangen av juli som følge av de lovpålagte restriksjonene. Tapet kan komme på opptil 40 millioner kroner for hele sesongen, ifølge Johannesen.

Brann er blant klubbene som eier sin egen stadion og derfor slipper å betale husleie, men har store kostnader knyttet til drift.

Daglig leder i Rosenborg, Tove Moe Dyrhaug, opplyser i en epost at klubben taper to til tre millioner per kamp som følge av tilskuerrestriksjonene. Dyrhaug anslår at RBK vil tape 23 millioner kroner hvis dagens restriksjoner varer ut sesongen.

Onsdag var Rosenborg-ledelsen i møte med kulturminister Abid Raja for å diskutere situasjonen for topp- og breddefotballen, skriver VG.

– Noen som sliter likviditetsmessig

Rune Riberg er økonomisjef i Norsk Toppfotball (NTF), en interesseorganisasjon for klubbene i de to øverste divisjonene – Eliteserien og Obos-ligaen. Han forteller at de to ligaene vanligvis har billettinntekter på 250 millioner kroner i året. Billettinntekter utgjør 15 prosent av totalinntektene for gjennomsnittsklubben, ifølge Riberg.

Den største inntektskilden er kommersielle samarbeidsavtaler med næringslivet.

– Der ligger den største utfordringen. Hvis det lokale næringslivet etter hvert sliter, vil det går utover klubbene, sier han.

Regnskapet for første halvår rapporteres ikke inn før 1. september, men Riberg er klar på at det vil se veldig dårlig ut.

– Det er noen klubber som sliter likviditetsmessig, sier Riberg, som ikke ønsker å gå ut med hvem det er.

I den siste kompensasjonsordningen for idretten, som klubbene kan søke på, vil de kunne få dekket opp til 70 prosent av bortfallet av billettinntekter for kamper frem til 1. september.

– Hadde ikke ordningen kommet, ville vi sett klubber som hadde slitt ekstremt, sier Riberg og viser til signaler fra kulturminister Abid Raja om at ordningen for idretten trolig vil videreføres så lenge det er tilskuerrestriksjoner.

Bodø/Glimt: Tror på positivt resultat

Bodø/Glimt leder for øyeblikket Eliteserien med ti strake seire. Klubben ser heller ikke altfor mørkt på økonomien fremover.

– Vi kommer til å komme gjennom dette på en helt ok måte, sier daglig leder Frode Thomassen.

Han sier følgende på spørsmål om at begrensningen på maks 200 tilskuere:

– Der er selvfølgelig leit for oss, men prøver å ha fokus på det vi kan gjøre noe med og jobbe med de mulighetene vi har.

– Hvor mye vil det estimerte tapet bli på, dersom restriksjonene holder seg slik de er nå gjennom hele sesongen?

Vi håper å komme i mål med et positivt resultat.

Mjøndalen: Krevende situasjon

Mjøndalen har blant de minste budsjettene i eliteserien.

– Den økonomiske situasjonen er krevende. Vi har et inntektsbortfall på syv-ti millioner, som tilsvarer 25 prosent av våre inntekter, skriver daglig leder i Mjøndalen Fotball, André Nevstad, i en epost.

Da koronakrisen slo inn valgte Mjøndalen å permittere samtlige ansatte for å redusere de totale tapene. Klubben anslår et netto tap i området tre til seks millioner som følge av pandemien.

Stabæk: Arrogant av myndighetene

Daglig leder i Stabæk, Jon Tunold, beskriver situasjonen som «ok».

Hvor mye har klubben tapt økonomisk på tilskuerrestriksjoner?

– Det er vanskelig å si før vi før vi vet hva vi sitter igjen med fra myndighetene. Foreløpig er det fire millioner fra tapte billettinntekter og tre-fire millioner fra tapte partnerinntekter, sier Tunold.

Han tror dagens restriksjoner kan gi et samlet inntektstap på ti millioner.

Tunold er lite fornøyd med hvordan myndighetene har svart på klubbenes ønske om flere tilskuere.

– Vi er litt overrasket over at myndighetene har vært så negative og synes det nesten er litt arrogant. Man kan ikke sammenligne en utendørs fotballstadion med innendørs saler for andre typer kulturarrangement.

Vi er litt overrasket over at myndighetene har vært så negative og synes det nesten er litt arrogant
Jon Tunold, daglig leder i Stabæk

– Dette er mest synd for alle de menneskene som ikke kan komme på kamp når det er mulig å ivareta smittevernet, sier Tunold.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.