Den engelske fotballfansen har protestert heftig etter at det mandag ble kjent at 12 av de største fotballagene i Europa forbereder en egen europeisk superliga. Seks engelske lag skulle i utgangspunktet være med på elitefesten, sammen med tre spanske og tre italienske lag.

Men tirsdag kveld, kun to døgn etter at planene ble kjent, raknet de fullstendig. Og natt til onsdag varslet Super League-lederne i en uttalelse at planene legges på is enn så lenge, mens man gjør en ny vurdering av veien videre for den fallerte storsatsingen.

Først kom nyheten om at London-klubben Chelsea, som er eid av den russiske oligarken Roman Abramovitsj, ville trekke seg fra planene. Så fulgte flere medier opp med Manchester Citys planer om å trekke seg.

City er eid av Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan – et sentralt medlem av kongefamilien i Abu Dhabi. De to klubbene har ifølge en rekke medier vært blant de mest skeptiske til ideen.

Manchester City ble like før 22.30 den første klubben til offisielt å bekrefte at det er på vei ut av superligaen. Klubben, som leder Premier League i England, fikk umiddelbart ros av president Aleksander Čeferin i det europeiske fotballforbundet Uefa, som har vært på krigsstien mot planene.

– Jeg er henrykt over å ønske Manchester City velkommen tilbake til den europeiske fotballfamilien. De har vist høy intelligens. City er en viktig ressurs for fotballen og jeg er glad for å kunne jobbe med dem om en bedre fremtid, sier sloveneren i en uttalelse.

Slik reagerte Citys franske midtstopper Aymeric Laporte på nyheten:

Like før midnatt bekrefter også de resterende britiske klubbene – Tottenham, Liverpool, Arsenal og Manchester United – at de trekker seg fra planene. Det skjedde etter et krisemøte mellom de tolv utbryterklubbene.

– Vi er lei oss for angsten og oppstusset dette forslaget har skapt, sier Tottenhams styreformann Daniel Levy i en uttalelse.

Flere medier rapporterte tirsdag at Atlético Madrid og Barcelona også var på vei ut av ligaen, men det er foreløpig ikke kommet noen meldinger om disse. Real Madrid, AC Milan, Inter Milan og Juventus har ikke kommet med uttalelser om deres fremtid i ligaen, men ifølge The Athletic er de to Milano-klubbene på vei ut av samarbeidet.

– På vegne av fotballen er jeg veldig glad for at det ser ut som dette ryker. Som de fleste andre har jeg vært veldig negativt innstilt, og det at det faktisk nå ryker, er det beste for alle som er glad i fotball, sier TV 2s sportskommentator Mina Finstad Berg til DN.

TV 2s sportskommentator Mina Finstad Berg.
TV 2s sportskommentator Mina Finstad Berg. (Foto: Daniel Sannum Lauten, TV 2)

Over tusen Chelsea-supportere møtte opp utenfor Stamford Bridge før Premier League-kampen mellom Chelsea og Brighton i kveld, noe som førte til at kampstart ble utsatt.

På grunn av pandemien spilles kampen for tomme tribuner, men Chelsea-fansen protesterte mot Superliga-planene utenfor stadion. Fansen blokkerte også spillerbussen til Chelsea fra å komme inn på stadion, og sportsdirektør Petr Cech måtte selv gå ut av bussen for å be demonstrantene om å rydde plass.

Supporternes engasjement mot den nye superligaen er stor, uansett klubb. Her fra tirsdagens protester i London.
Supporternes engasjement mot den nye superligaen er stor, uansett klubb. Her fra tirsdagens protester i London. (Foto: ADRIAN DENNIS/AFP/NTB)

– Eierne har nok feilberegnet hvor stor protestbølgen kom til å bli. Det kom nok brått på dem at det skulle bli så massivt. Flere klubber har nok fått kalde føtter, sier Finstad Berg, før hun legger til at det er sprikende meldinger om klubbenes baktanker:

– Ryktene har sagt at dette for noen av klubbene har vært pressmiddel mot det europeiske fotballforbundet Uefa i forbindelse med endringene som skal vedtas om Champions League. Det går også rykter om at noen av klubbene føler seg ført bak lyset.

Like etter at BBC meldte at Chelsea er i ferd med å trekke seg fra planene, fanget britiske journalister opp jubelscener blant demonstrantene utenfor stadion.

Amerikanske eiere

Real Madrid-president Florentino Pérez, som også skulle bli sjefen for den nye ligaen, har vært en av de sterkeste driverne bak planen, ifølge en rekke medier. Det samme gjelder Juventus-sjef og Fiat-arving Andrea Agnelli.

Også de amerikanske eierne i Manchester United (Glazer-familien), Arsenal (Stan Kroenke) og Liverpool (Fenway Sports Group) skal ha vært sentrale i planen.

Manchester Uniteds klubbdirektør Ed Woodward trakk seg i kveld fra stillingen grunnet kaoset som har oppstått. United-aksjen falt over seks prosent på Wall Street tirsdag.

– Dette er en ganske svær ripe i lakken for flere av klubbene og eierne, spesielt Glazer-familien i Manchester United og Liverpool-eierne, som har tatt initiativ og vært pådrivere her, sier Finstad Berg.

Finstad Berg synes ikke det er rart at det er klubber med amerikanske eiere som har ledet an.

– Det er egentlig et veldig amerikansk forslag å skape en slags franchiseliga som man har i amerikanske idretter. Disse har nok ikke helt skjønt hvordan klubbfotballen fungerer i resten av verden. Dette forslaget stemmer mer overens med den amerikanske måten å tenke lagidrett på enn den europeiske, sier Finstad Berg.

Unison fordømmelse

Fotballsupportere, eksperter, topp-politikere, tidligere spillere og også flere nåværende spillere har slaktet forslaget, som innebærer at totalt 15 klubber skal være en fast del av en utbryterturnering, mens fem ytterligere plasser skal gå til klubber som ikke er en fast del av ligaen.

Ifølge engelske Financial Times innebærer planene en saftig pengepott klar for de 12 «superliga»-lagene. Avisen skriver at de er blitt garantert en «velkomstbonus» på mellom 200 og 300 millioner euro hver.

Det tilsvarer mellom 1,9 og 2,9 milliarder kroner etter dagens kurs – noe som kunne komme godt med for klubbene, som har tapt milliarder av inntekter fra blant annet billett- og kampdagssalg på koronapandemien.

Det er den amerikanske storbanken JPMorgan Chase som står for pengene. Den stiller med 3,25 milliarder euro i en fellespott som skal deles mellom lagene. Videre har banken kommet med en gjeldsfinansieringsplan som strekker seg over 23 år.

Nå ser det imidlertid ut som planene rakner helt. Finstad Berg er usikker på veien videre for den europeiske fotballen.

– Klubbene vil kanskje forsøke å kare til seg en enda større del av kaka i for eksempel Champions League. Den nye modellen Uefa har lagt frem for Champions League er et stykke på vei for å møte kravene fra denne type klubber, men man vil nok ta det enda et hakk videre. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.