– Det er jo ganske vilt. Jeg tror det går på iveren etter å se sport igjen. Jeg tror veldig mange har sittet og kloret på døren for å komme i gang igjen. Det er ikke finalen i VM, men når så mange ser en kamp i færøysk eliteserie, så er det veldig bra, sier tv-direktør i Group M Glenn Engebretsen til DN.

Mens koronapandemien fortsatt herjer i store deler av verden, har de aller fleste fotballigaer blitt satt på vent inntil videre. På Færøyene satt de imidlertid i gang eliteserien, Betrideildin, allerede lørdag 9. mai.

TV 2, som til vanlig tilbyr kamper fra den engelske toppserien Premier League, sikret seg rettighetene til den noe mindre kjente færøyske ligaen, og sikret seg med det gode seertall.

I forkant av oppstarten på ligaen har TV 2 satset tungt på å skape blest rundt færøysk fotball. De har blant annet opprettet en såkalt fantasy league (et spill der man setter opp sitt eget fantasilag, og får poeng basert på spillernes prestasjoner i de ekte kampene), og frontet serien med profilene fra den populære podkasten B-laget.

– Har truffet en nerve

Ifølge tallene fra Kantar var det i snitt 22.000 som fulgte den første av de tre kampene som ble vist på lørdag. Teller man med alle som var innom kampen i løpet av sendingen, var det hele 77.000 norske tv-tittere som så på.

Det er altså snakk om fotballigaen til et land som ifølge World Bank har 48.500 innbyggere.

– Det bekrefter nok en gang at om det er én ting du skal vinne andeler på, så er det sportsrettigheter, sier Engebretsen.

Sportsdirektør Vegard Jansen Hagen i TV 2 er strålende fornøyd med oppslutningen, og peker på det samme som Engebretsen som forklaring.

– Dette viser at vi har truffet en nerve, og jeg tror det skyldes to ting. Folk er sulteforet sport på generelt, og det andre er at folk ønsker noe som er litt gøy, engasjerende og folkelig. Det er viktig for folk i denne perioden. Vi vil samles rundt noe, og la oss begeistre. Hvis det er færøysk fotball, så er det ingenting som er bedre enn det.

Jansen Hagen kan ikke gå i detalj på hvor mye de betalte for rettighetene til de 12 serierundene de har kjøpt, men sammenlignet med milliardbeløpene man må ut med for de gjeveste fotballigaene, var det ikke store summer.

Tysk liga starter i helgen

Fra og med førstkommende helg får imidlertid TV 2 konkurranse på fotballfronten. Da begynner nemlig den tyske toppserien Bundesliga, som anses som én av de fem største ligaene i Europa.

Der finner man også det norske talentet Erling Braut Haaland, som spiller for klubben Borussia Dortmund. Det er TV 2s konkurrent og Viaplay-eier Nordic Entertainment Group (Nent) som har rettighetene til å vise Bundesliga, men Engebretsen tror likevel TV 2 kan få gode seertall også kommende helg.

– TV 2 viser færøysk fotball på fri-tv, mens Viaplay har betalingsmur. Det gir TV 2 noen muligheter, men jeg tror også at Viaplay kommer til å få en solid opptur. I hvert fall nå med relevansen til Bundesliga.

Jansen Hagen forteller at han utelukkende er positiv til at tysk fotball starter opp igjen.

– Hos de fotballinteresserte så er det plass til mye fotball, så jeg tenker at de to ligaene vil fylle forskjellige behov. Det er ganske stort sprang fra det Haaland og de tyske spillerne gjør, til det de gjør på Færøyene. Kanskje stimuleres fotballinteressen ytterligere av at Bundesliga starter, og vi ser ikke negativt på det i det hele tatt.

Rettigheter bytter hender

Det er en kjensgjerning at andeler i tv-bransjen enklest kapres gjennom sportsrettigheter. Dette er grunnen til at selskaper er villige til å betale summer i milliardklassen for å kunne vise de gjeveste ligaene.

Tidligere i år skrev DN at Nent hadde kapret rettighetene til Premier League i hele Norden, noe som etter hva DN forstår skal ha kostet om lag 25 milliarder kroner. Disse rettighetene er det TV 2 som har hatt siden 2010.

Samtidig ble det nylig klart at TV 2 vant kampen om rettighetene til den internasjonale turneringen Champions League, til en pris som ifølge Nent ble for høy. Prisen i Norge er ikke kjent, men svenske Dagens Media har skrevet at Telia betaler én milliard svenske kroner per sesong for rettighetene i Sverige.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.