I mars i år kunne DN først fortelle om planene hos Astrup Fearnley-museet for å selge et oljemaleri på lerret av Francis Bacon laget i 1981. Maleriet «Triptych Inspired by the Oresteia of Aeschylus» skulle selges på en auksjon hos det renommerte auksjonshuset Sotheby's i New York – opprinnelig planlagt i mai i år – og med en prisantydning på 60 millioner dollar.

Senere ble auksjonen flyttet grunnet koronaviruset, og avholdt natt til tirsdag denne uken.

Ny norsk prisrekord

Det skal ha vært en ti minutter lang budkamp på internett, ifølge The New York Times, og til slutt gikk maleriet for 84,6 millioner dollar. Det tilsvarer 818 millioner kroner med dagens dollarkurs.

Det er ny norsk prisrekord.

Den forrige rekorden var da investor Petter Olsen solgte Edvard Munchs maleri «Skrik» på auksjon i 2012 for 615 millioner kroner.

Den gang var prisen 107 millioner dollar, men da var den norske kronen langt sterkere, og det økonomiske utbyttet ble derfor tilsvarende lavere i norske kroner.

Digital budkamp

Den planlagte auksjonen i mai ble avlyst, og i stedet ble det avholdt en auksjon med tomt auksjonslokale i London og med tilhørere på telefon og video fra hele verden. Til slutt skal oljemaleriet ha gått til en kjøper i New York, ifølge The New York Times.

Penger inn i driften

I 2013 donerte Astrup det meste av selskapene og kunsten til Stiftelsen Hans Rasmus Astrup. Det er Astrup Fearley as – eid av stiftelsen – som formelt eier bildet.

– Et salg vil gi større økonomiske ressurser for å stå enda stødigere i en usikker verden rundt oss, sa styreleder Bjørn Rønneberg i Astrup Fearnley-museet til DN i mars.

I dag brukes det rundt 25 millioner kroner årlig fra stiftelsen for å finansiere driften av Astrup Fearnley-museet på Tjuvholmen i Oslo. Det er rundt halve driftsbudsjettet for museet.

– Vi skal øke kapitalbasen for å støtte museet og samlingen fremover. Pengene kan investeres for å gi avkastning, brukes som arbeidskapital i systemet, eller som kontanter for å kjøpe mer kunst, sa Rønneberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.