Da NRK-programmet «Debatten» startet sendingen forrige uke var det et nærbilde av Dagsrevyen-anker Atle Bjurstrøm – ikke den faste programlederen Fredrik Solvang som møtte seerne.

– Vi skal starte programmet med en beklagelse, sa Bjurstrøm.

– Over at Fredrik Solvang ikke er her. Vi har rett og slett gitt ham en liten høstferie. Vi andre får bare gjøre så godt vi kan. God kveld og velkommen, fortsatte han.

Denne kvelden var det regjeringens innføring av lakseskatten som sto på programmet. Flere rasende laksemilliardærer hadde tatt turen for å kritisere finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

«Jeg orket ikke tanken på å måtte sette meg inn i grunnrenteskatt og høyprisbidrag på vind- og vannkraft, så jeg lar Atle gasse seg i godsakene mens jeg selv har emigrert noen dager (ikke til Sveits)», skrev Solvang på Instagram.

DN kan nå fortelle hvor Solvang dro: til cruise i Middelhavet med noen av landets mest innflytelsesrike mennesker.

Christian Ringnes og forloveden Lotte Birgitta Inger inviterte rundt 100 mennesker på cruise i høstferien. Her er de to avbildet sammen ved helårsarenaen Snø i Lørenskog i 2020.
Christian Ringnes og forloveden Lotte Birgitta Inger inviterte rundt 100 mennesker på cruise i høstferien. Her er de to avbildet sammen ved helårsarenaen Snø i Lørenskog i 2020. (Foto: Vidar Ruud/NTB)

Stjernespekket gjesteliste

Forrige torsdag lettet nemlig et chartret fly fra Gardermoen med kurs mot Maltas hovedstad Valletta. På flyet ble det servert både hummer og champagne. Mannen som hadde hyret flyet er en av landets rikeste menn: eiendomsinvestor og kunstsamler Christian Ringnes.

DN har snakket med flere kilder som har kjennskap til turen.

Etter at flyet landet på Malta, gikk de rundt 100 passasjerene om bord på et cruiseskip. Det seilte innom både den eksklusive, italienske øya Capri, og det kjente turistmålet Amalfikysten. Til sjøs ble gjestene servert rikelig med både mat og drikke.

Gjestelisten var stjernespekket: Milliardær Stein Erik Hagen, Ferd-arving Katharina Andresen og hennes mor Kristin Gamlemshaug Andresen, det profilerte ekteparet investor Jens Ulltveit-Moe og samfunnsøkonom Karen Helene Ulltveit-Moe, skatteadvokat Bettina Banoun, investor Knut Brundtland – og nettopp NRK-profil Fredrik Solvang.

– Jeg har vært med på den båtturen, bekrefter han til DN.

Cruiset skulle i utgangspunktet feire det planlagte bryllupet mellom Christian Ringnes og Lotte Birgitta Inger. Fredrik Solvang forteller at han og samboeren i flere år har vært venner med Inger. De fikk invitasjon om å være med på bryllupscruise som ble utsatt på grunn av pandemien. I mellomtiden ble også bryllupet utsatt.

– De hadde billettene uansett, og hadde invitert hovedsakelig familie, slekt og en del venner. Så det var de samme menneskene som ville vært i bryllupet. Det er bakgrunnen. Jeg var der som ren privatperson.

– Var det avklart med NRK?

– Jeg sa ikke hva eller hvor jeg skulle. Når du ringer, tenker jeg at det skulle jeg kanskje gjort. Men jeg tenkte ikke på det da, siden jeg så på det som et helt privat bryllup. Jeg pleier ikke å plage redaktørene mine med alle bryllup, middager, treff og bursdager jeg er i. Derfor tenkte jeg ikke på å varsle dem, for jeg så det ikke som problematisk.

– Betalte du selv eller var det Christian og Lotte som tok regningen?

– Det var tilknyttet bryllup. Da blir man alltid påspandert.

– Vet du hvor mye det kostet?

– Aner ikke. Det ville vært uhøflig å spørre om det.

Vurderer seg som inhabil

Ifølge Vær varsom-plakaten skal redaksjonelle medarbeidere verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet, og «unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet.»

Solvang forteller at han også før denne turen har vurdert seg som inhabil overfor Christian Ringnes.

– Jeg har aldri hatt noe med Christian å gjøre journalistisk. Og det gjelder nå også.

– Når det gjelder goder, så har jeg ikke tenkt på dette som noe annet enn et arrangement i forbindelse med et bryllup.

– Hvordan ser du på det å omgås denne eliten?

– Jeg ante ikke hvem som skulle dit, annet enn de jeg er venn med. Hvem som var med, så jeg først da jeg kom.

– Blir det vanskelig å konfrontere noen av dem på «Debatten»?

– Jeg vil tro det er et fåtall som kan havne i en slik situasjon at de er aktuelle som gjester i Debatten. Hvis en situasjon kommer opp helt konkret, så skal jeg vurdere det. Men det er jo flere her jeg bare rakk å hilse på. Det var mange. Men det gjelder i livet generelt at jeg alltid vurderer hvem jeg kan håndtere journalistisk.

Milliardær og Orkla-eier Stein Erik Hagen.
Milliardær og Orkla-eier Stein Erik Hagen. (Foto: Elin Høyland)
Investor Jens Ulltveit-Moe.
Investor Jens Ulltveit-Moe. (Foto: Per Thrana)
Samfunnsøkonom Karen Helene Ulltveit-Moe.
Samfunnsøkonom Karen Helene Ulltveit-Moe. (Foto: Fartein Rudjord)
Kristin G. Andresen, her med ektemannen Johan Andresen, deltok på turen.
Kristin G. Andresen, her med ektemannen Johan Andresen, deltok på turen. (Foto: Ørjan F. Ellingvåg)
Ferd-arving Katharina Andresen.
Ferd-arving Katharina Andresen. (Foto: Gorm K. Gaare)
Skatteadvokat Bettina Banoun i Wiersholm.
Skatteadvokat Bettina Banoun i Wiersholm. (Foto: Gabriel Aas Skålevik)

NRK svarer

Redaktør Knut Magnus Berge i nyhetsdivisjonen i NRK skriver i en tekstmelding:

– Slik jeg forstår det var altså dette var et privat arrangement i forbindelse med et bryllup. Det er lov å ha venner, også for journalister, også venner som er rike og vil gifte seg.

– Som Fredrik sier reiser det noen habilitetsspørsmål, for eksempel i forhold til Christian Ringnes, men de har jo vært der en stund. Skulle det oppstå andre habilitetsspørsmål som følge av arrangementet må vi vurdere det konkret.

– Hva opplyste Solvang til NRK som arbeidsgiver om turen?

– Jeg var ikke kjent med denne turen på forhånd, som Fredrik forteller var det snakk om en privat reise i hans ferie. Men jeg er enig med Fredrik i at han godt kunne fortalt om det på forhånd, skriver han.

Kritisk til Solvang

Presseveteran og fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk, Trygve Aas Olsen, sier Solvang «selvfølgelig» skulle ha informert sine overordnede i NRK om invitasjonen.

Han spør seg om Solvang uansett burde avstått fra å delta.

– Det handler om at Fredrik Solvang har den posisjonen han har, men også at både gjester og den som betaler utgjør mektige samfunns- og næringslivstopper. Solvang kan jo plutselig havne i en situasjon hvor de skal være deltakere i Debatten.

– Solvang sier at han i så fall ville vurdert habiliteten i det konkrete tilfellet?

– Ja, det er fint, det. Men dette skal ikke han avgjøre alene. Solvang er ansatt i NRK. Hans jobb er også å ivareta statskanalens troverdighet. Selv om Christian Ringnes er en privat venn for Solvang, så er man i en spesiell rolle som journalist. Da kan man ikke nødvendigvis ta imot slike gaver.

Aas Olsen sier norske mediehus generelt har gode rutiner for påspandering av journalistene.

– Jeg oppfatter det som ganske strengt, og at redaksjonene har god kontroll. Men det påhviler også et ansvar for den enkelte journalist. De må ha en etisk refleks i ryggmargen.

«Veldig interessant»

Christian Ringnes skriver følgende i en epost:

– Jeg kan bekrefte at Lotte og jeg inviterte familie, slekt og noen venner på det som skulle vært et bryllupscruise. Bryllupet er utsatt på grunn av covid, men siden billettene var bestilt, bestemte vi oss likevel for å invitere på tur for å feire kjærlighet og vennskap,

Ringnes' forlovede Lotte Birgitta Inger ønsker ikke kommentere saken.

– Det var veldig interessant og lærerikt med kunnskapsrike guider, spennende stopp og hyggelige mennesker på turen. Vi er heldige som har venner som Lotte og Christian. Mange har mulighet for å invitere venner på slike opplevelser, men få gjør det, skriver Kristin Gamlemshaug Andresen i en epost.

– Det har jeg ingen kommentar til, sier Karen Helene Ulltveit-Moe når DN ringer.

– Jeg tror ikke jeg skal kommentere noen ting, men takk for at du ringte, sier Bettina Banoun før hun legger på.

Knut Brundtland ønsker ikke å kommentere.

Jens Ulltveit-Moe, Stein Erik Hagen og Katharina Gamlemshaug Andresen har ikke besvart DNs henvendelser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.