«Det går et vannskille i norsk kritisk og undersøkende journalistikk: Før og etter Gry Egenes», heter det i begrunnelsen fra juryen i Oslo Redaktørforening.

Tirsdag kveld ble mangeårig DN-redaktør Gry Egenes hedret med det Redaktørforeningen kaller de lange linjers pris:

«Den går til et medlem som gjennom sitt livsverk har representert det ypperste av hva en redaktør kan være.»

Gry Egenes begynte som journalist i DN på 1980-tallet, og ledet i mange år DNs magasin- og lørdagsredaksjon, samt D2. Hun er i dag metode- og etikkredaktør i DN.

Egenes har «stått bak noen av de mest dagsordensettende avsløringene i Norge, og endret sjangeren. Ny metodikk er innført, og nivået er blitt adskillig høyere. Prisvinneren er en tydelig og uredd leder, opptatt av kvalitetssikring, og omtales som verdens beste leser av manus», ifølge juryen som ledes av Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord.

Flest Skup-priser

Under hennes graveledelse har Dagens Næringsliv vunnet hele 20 Skup-diplomer og priser. Det gjør henne til den mestvinnende graveleder gjennom hele Skups historie, poengterer juryen.

Skup er Stiftelsen for en kritisk og undersøkende presse som hvert år deler ut den mest prestisjefylte prisen i norsk journalistikk.

I april vant DN Årets Skup-pris for åttende gang for avsløringen av Equinors pengebruk i USA.

Juryen mener Egenes har vært viktig for langt flere enn DN:

– Prisvinnerens virke har ført til at norske mediehus er blitt både inspirert og tvunget til å satse mer på den gravende journalistikken. Det har gjort at norske medier i dag i høyere grad prioriterer kostbare og tidkrevende avsløringer. Prisvinneren har endret den norske pressen og gjort den bedre rustet til å avsløre kreftene som vil jobbe i det skjulte. Dette er hedersprisvinnerens viktigste arv som redaktør.

DNs sjefredaktør, Amund Djuve, kaller hedersprisen «usedvanlig velfortjent».

– Gry Egenes’ betydning for utviklingen av gravejournalistikk ikke bare i DN, men også i store deler av norsk presse, kan vanskelig overvurderes, sier Djuve.

NRK har «Årets redaktør»

Også tre andre redaktører fikk utmerkelser tirsdag kveld:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

  • Årets redaktør ble Helje Solberg, nyhetsredaktør i NRK. Hun ble hedret for imponerende helhetlig utøvelse av redaktørgjerningen. Det har prisvinneren gjort ved stø styring av faktabasert journalistikk i NRK-nyhetene i korona-unntaksåret, og samtidig drevet nyskapning og omplassert mannskap, ifølge juryen.
  • Årets meningsbærer ble Nina Kristiansen, redaktør i forskning.no
  • Årets nyskaper ble Ida Eliassen-Coker, sjefredaktør i Altså