Pr-eksperten Hans Geelmuyden i kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese (GK) vekket sterke reaksjoner etter sine uttalelser knyttet til en debatt om mangfold i kommunikasjonsbransjen. Uttalelsene ble først fremsatt i to intervjuer med Kampanje.

Senere omtalte Kampanje Facebook-tråden hvor Geelmuyden skrev at kommunikasjonsrådgiver Umar Ashraf fremsto som en «autoritær ekstremist» og videre at Ashraf måtte lære seg «vestlige verdier, og ikke «misbruke dem.» Det skulle gjøre GKs kunder opprørte.

Forrige uke ble det klart at LO avbrøt samarbeidet med pr-byrået på grunn av Hans Geelmuydens uttalelser. Nå velger Ikea Norge å gjøre det samme.

– Vi har hatt et mangeårig samarbeid med GK, og flere av de dyktige medarbeiderne der, i form av en rammeavtale. Den velger vi nå å avslutte, med tremåneders oppsigelsesperiode i henhold til kontrakten. For Ikea er det viktig at alle våre samarbeidspartnere og leverandører opptrer i tråd med Ikeas retningslinjer og verdier. Vi har tidligere blitt sitert på hva vi mener om Hans' uttalelser, som er en medvirkende årsak til av nå avslutter samarbeidet, sier kommunikasjonssjef Helene Løken i Ikea Norge til DN.

– Hva er de andre årsakene?

– Verden og varehandelen er også i endring, og derfor avslutter vi samarbeidet nå. Samtidig vil jeg presisere at vi har hatt et godt samarbeid med GK, sier hun.

DN har vært i kontakt med Hans Geelmuyden, som sier følgende om at Ikea nå avslutter samarbeidet.

– Det synes jeg er svært beklagelig. Vi har samarbeidet med Ikea siden 1998 og oppnådd gode resultater sammen, sier Geelmuyden, som ikke har noen ytterligere kommentarer.

Ansatte gikk ut på Facebook

I etterkant av Hans Geelmuydens uttalelser uttalte også flere ansatte i pr-byrået seg i et innlegg på Facebook.

«Hans Geelmuyden holder ytringsfriheten høyt. La oss håpe han holder den så høyt at han tolererer at noen av oss som jobber i GK velger å ta avstand fra de meningene det kan virke som han har, om man baserer seg på spissformuleringer, sitater og kommentarene i sosiale medier», heter det i innlegget som er lagt ut på GKs egen Facebook-side.

Da LO avbrøt samarbeidet, sa informasjonssjef Jenny Ann Hammerø at de hadde besluttet å avbryte samarbeidet rundt et enkeltstående prosjekt der LO hadde benyttet seg av bistand fra GK.

– Dette gjør vi fordi de siste ukers uttalelser fra Hans Geelmuyden står i sterk motstrid til de verdier vi i LO står for, skrev hun i en epost til DN.

I etterkant av LO-nyheten uttalte Hans Geelmuyden:

– Jeg ble akkurat informert om at LO trekker seg. Det beklager jeg sterkt. Vi har hatt et godt samarbeid på prosjekt. Jeg har allerede beklaget de to uttalelsene, og mer enn det kan jeg ikke gjøre.

«Naturligvis» i dialog

Ikea kalte Geelmuydens uttalelser for «uakseptable» forrige uke, da det ble kjent at LO avsluttet samarbeidet.

– På Ikea ser vi mangfold og inkludering som det eneste rette. Dette ligger dypt rotfestet i verdiene våre og måten vi jobber på. Uttalelsene Hans Geelmuyden har kommet med, er uakseptable og ikke forenelige med våre verdier. Vi har samarbeidet med GK i mange år og er naturligvis i dialog med dem om denne saken. Vi vurderer nå hva vi gjør videre, sa Løken den gangen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.