«Det er nok nå. Og det er nok Hans nå.»

Slik starter et åpent innlegg fra ansatte i kommunikasjonsbyrået Geelmuyden Kiese (GK) på selskapets egen Facebook-side. Innlegget er et svar på en lang og hissig debatt om mangfold og rasisme mellom Geelmuyden og kommunikasjonsrådgiver Umar Ashraf, som i dag jobber i Nav i Oslo.

I innlegget fra de ansatte i GK, som først ble omtalt av Medier24, står det:

«Hans Geelmuyden holder ytringsfriheten høyt. La oss håpe han holder den så høyt at han tolererer at noen av oss som jobber i GK velger å ta avstand fra de meningene det kan virke som han har, om man baserer seg på spissformuleringer, sitater og kommentarene i sosiale medier.»

Det blir vist til at Geelmuyden selv har kalt en uttalelse for uklok, og at GK har måttet beklage en annen.

«På avstand ser det ut som om han forfekter meninger og holdninger vi som kjenner ham, vet han ikke har.»

«Et veldig fint innlegg»

Geelmuyden svarer slik på innlegget:

– Dette synes jeg er et veldig fint innlegg. Kollegene mine som skriver dette, kjenner meg godt. Jeg ble glad da jeg leste det, sier han til DN.

– Kan noen av dine utspill i det siste fremstå som rasistiske?

– Selvfølgelig ikke, men et par av kommentarene bidro til å fyre opp debatten unødvendig. Derfor har jeg beklaget. Jeg er fargeblind, og GK har vært en pioner på mangfold og integrering fra vi ble født i 1989. Dette ordskiftet er dessverre kommet litt ut av kontroll. Nå er det på tide at vi tar debatten ned og snakker videre over en kopp kaffe, og ikke i sosiale medier.

– Vil du møte Ashraf personlig for en kaffe?

– Selvsagt. Jeg har allerede invitert ham. Foreløpig har han takket nei, sier Geelmuyden.

Denne uken har blant annet nettstedet Kampanje omtalt et langt mer krast utspill fra Geelmuyden til Ashraf:

«Du fremstår som en autoritær ekstremist, og vil aldri lykkes med å sette munnkurv på meg. Lær deg vestlige verdier, og ikke misbruk dem,» skrev Geelmuyden i en Facebook-tråd.

Ashraf: «Fantastisk»

Umar Ashraf har så vidt rukket å lese innlegget fra Geelmuyden Kiese når DN tar kontakt.

– Umiddelbart tenker jeg det er fantastisk at medarbeidere tar avstand fra de hårreisende uttalelsene som har vært, og det er fint, sier Ashraf.

Han mener det er en feilkobling både i innlegget – og i debatten generelt – at rasistiske uttalelser kobles direkte til at noen faktisk er rasist.

– Man kan komme med rasistiske utsagn uten å være en rasist. Det er viktig å holde tungen rett i munnen. Jeg kan på ingen måte vite om Geelmuyden er rasist eller ikke, og det er ikke mitt hovedanliggende. Faktum er at han har kommet med generaliserende utsagn.

Han reagerer blant annet på at Geelmuyden ba ham tilegne seg «vestlige verdier».

– Tror man Geelmuyden ville ha bedt en hvit nordmann om å tillegge seg vestlige verdier, sier Ashraf.

– Vil du ta imot invitasjonen om å møte ham for en kaffe?

– Det tilbudet kom gjennom et kommentarfelt i en artikkel, og det blir liksom ikke seriøst. Tonen har vært såpass hard, og vi står langt fra hverandre. Jeg har mange kaffeavtaler med folk i bransjen som er positive. Hvis det blir tid, tar jeg også en kaffe med ham.

«Hissig» og «hatsk» debatt

Marit Høvik Hartmann er operativ direktør, og én av tre toppledere i GK sammen med Geelmuyden, og stiller seg bak teksten.

– Initiativet kommer fra et av våre mange fagfelt, og dette er fra kreatørdelen. Jeg står også bak innholdet, sier Hartmann.

Innlegget skal være skrevet av tekstforfatter Morten Andresen i GK.

– Det ene er å gi de ansatte en stemme i debatten som har vært. Det er Geelmuyden som leder som har tatt ordet, og andre har hatt behov for å komme med sin stemme. Så vil vi legge den hissige debatten død, og legge til nivået den fortjener. Og det er en kjærlighetserklæring til Hans og arbeidet han står for, sier Hartmann.

– Er det mange som har oppfattet noen av utspillene som rasistiske?

– Mye av debatten har vært spissformulert. Han har hatt noen uheldige ordvalg, som mange av oss ikke deler.

– Har det vært mye frustrasjon i det siste?

– Vi er vant til debatt, og vi lever i kommunikasjonsbransjen. Men dette ble så hatsk, og har pågått en stund. Noen synes det er vanskeligere å stå i, enn andre. Vi har diskutert saken mye internt, og det er ikke til å legge skjul på.

– Er dette et forsvar for Umar Ashraf?

– Det er egentlig et innlegg ment til alle som kjemper for mangfold. Jeg tror mange har brukt steile ord, som ikke fører debatten videre. Jeg tror mange har godt av at debatten roer seg.

– Har Hans Geelmuyden tillit hos de ansatte?

– Ja, det har han. Og det viser innlegget også, sier Hartmann.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.