- Jeg er veldig overrasket, glad og ikke minst stolt, sier DN-kommentator Kjetil B. Alstadheim.

Mandag kveld ble han tildelt Den store journalistprisen. Prisen deles ut hvert år til «en medarbeider eller en gruppe medarbeidere som det siste året har gjort en særlig prisverdig innsats på journalistikkens område», som det står i prisens statutter.

«Slår i alle retninger»
Prisen er på 100.000 kroner og ble delt ut under Norsk Redaktørforenings landsmøte i Oslo. Bak prisen står Norsk Presseforbund, Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Mediebedriftenes Landsforening, NRK, TV 2 og Den Norske Fagpresses Forening.

– Vi journalister kan aldri ta leserne våre for gitt. Vi må kjempe for dem hver gang, sier Alstadheim og mener at nettopp dette er en av hans drivkrefter for å skrive som han gjør.

I begrunnelsen og talen fra juryleder Annette Groth. sa hun blant annet:

– Den som har ordet i sin makt, kan effektivt kle av selv de mektigste i et samfunn. Årets vinner av Den store journalistprisen har nettopp den evnen. Årets prisvinner slår i alle retninger. Han kan punktere ballonger som ingen andre i norsk presse. Han holder opp politikernes meningsløsheter og avslører alle som «fyller sine setninger med tomme ord», slik han sa det om en av dem. Hans sans for absurditeter gjør lesingen til en fest. Et skarpt øye. Et blikk som kan være både muntert og ondskapsfullt. En av dem som har vært rammet av hans giftige piler, skal ha sagt at denne journalisten «er morsomst når han skriver om andre». Forståelig nok, sa Groth.

Å være både morsom og seriøs på samme tid er en kunst. Den kunsten behersker årets prisvinner til fulle Annette Groth, juryleder for Den store journalistprisen
– Morsomme er det mange som er. Seriøse også. Men å være både morsom og seriøs på samme tid er en kunst. Den kunsten behersker årets prisvinner til fulle. Han kombinerer humor og alvor og gjør oss alle visere og gladere underveis. Han vrir og vender på ord og uttrykk. Han observerer med sans for detaljer og ordspill.

Groth og juryen mener hans innsats på Stortingets pressebenk bidrar til å holde interessen for politikk oppe.

– All makt skal samles i denne sal, sa Johan Sverdrup i 1872. Men medieinteressen for det som foregår i «denne sal», er ikke alltid overveldende. Kanskje spesielt ikke etter snart åtte år med flertallsstyre. Vår mann er ofte en ensom svale, der han sliter pressebenken alene. Men denne mannen kan lage gull av gråstein. Selv de trausteste debatter kan observeres på en måte som gjør oss klokere. Og så gjør det jo ikke noe at vi får en god latter på kjøpet. Slik bidrar han til å holde interessen for politikk oppe, sa hun.

Prisbelønnet
– Jeg oppfatter dette som en pris ikke bare til meg, men også til Dagens Næringsliv. Jeg tror god journalistikk utvikles best i redaksjonelle miljøer. Det gjelder også kommentarjournalistikken, sier Alstadheim.

Dette er ikke første gang DN-kommentatoren får heder. I 2010 ble han tildelt Gullpennen, Riksmålsforbundets språkpris for pressefolk, og i 2011 fikk han NTBs pris for godt mediespråk.

Alstadheim startet i DN i 1996. Før det hadde han jobbet for Klassekampen og Aftenposten. Han har også vært daglig leder i Natur og Ungdom.

– Hvor stor er denne prisen for deg?

– Den er enda større enn å få terningkast seks av Erik Solheim, flirer Alstadheim.

Les dagens «På innsiden»: CO2-rekordenLES OGSÅ: Journalistprisen til Alstadheim

<b>Alstadheim fikk NTBs språkpris</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.