Hegnar Media, mediekonsernet som blant annet utgir Finansavisen og Kapital, måtte denne uken stenge kontoret for alle ansatte utenom de med mest driftskritiske roller.

Smittehendelsen skjer samtidig som at Finansavisen- og Kapital-redaktør Trygve Hegnar må håndtere smitteutbruddet på Hurtigruten. Hegnar er styreleder og minoritetsaksjonær i Hurtigruten, som er hardt rammet etter et smitteutbrudd på «MS Roald Amundsen».

DN har vært i kontakt med Hegnar om utbruddet i Hegnar Media. Han videreformidler henvendelsen til personalsjef i Hegnar Media, Jørgen Linnes.

Trygve Hegnar på sitt kontor i Hegnar Media, som nå stenges ned for ansatte utenom de med driftskritiske roller.
Trygve Hegnar på sitt kontor i Hegnar Media, som nå stenges ned for ansatte utenom de med driftskritiske roller. (Foto: Gunnar Lier)

– Vi kan bekrefte at en sommervikar, som har arbeidet hos oss i halvannen dag, har testet positivt for Covid-19, skriver Linnes i en epost torsdag.

– Vedkommende, og de som har vært i nærkontakt med ham, er satt i karantene. Nødvendige tiltak for å begrense smitte er iverksatt, skriver Linnes.

Må koronatestes

I en epost DN har fått tilgang til, skriver personalsjef Linnes onsdag kveld til sine ansatte at det er kun ansatte som av driftskritisk årsak må inn på jobben, som skal møte på jobben.

Slik heter det i eposten:

«Da det er vanskelig å stadfeste et «nullpunkt» for Covid-19 smittefaren på huset, har ledelsen i kveld hatt møte og bestemt følgende:

  • Desinfisering av aktuelle flater og områder skjer fra i morgen tidlig.
  • Kun ansatte som av driftskritisk årsak må inn på jobben i morgen, skal møte på jobben. Disse ansatte må bruke munnbind og hansker.
  • Alle andre som har vært på jobben denne uken (mandag, tirsdag og onsdag), skal ha hjemmekontor inntil de kan fremlegge en negativ Covid-19-test».

«Vi forstår at noen vil oppleve dette som et drastisk tiltak, men vi vil på denne måten være føre var og, gjøre alt vi kan for å hindre smitte og få et «nullpunkt», skriver personalsjefen i eposten.

Opp til kommuneoverlegen

Nedstengningen av Hegnar-kontoret skjer samtidig som det er økende smittetall i Norge. Overlege Bjørn Iversen i FHI forklarer at det blir opp til kommuneoverlegen å sørge for at smitteoppsporingstiltak blir iverksatt hvis smitte sprer seg på en arbeidsplass.

– Alle bedrifter skal se på risikoreduserende tiltak for å hindre smitte på jobb, dette med avstand, møteplasser, økt renhold, hvordan man skal sitte i åpne landskap – alt er for å hindre at folk er nærmere enn én meter, sier Iversen.

Iversen viser til en kunnskapsoppsummering som fastslår at hvis det opprettholdes mer enn én meters avstand mellom personer, vil smittespredningen svekkes med 82 prosent.

– Utfordringene blir jo om man er i stand til å opprettholde denne avstanden, og det er bedriftenes jobb.

Iversen forklarer at hvis smitten først har begynt å spre seg, vil kommunelegen ha ansvaret for smitteoppsporingstiltakene for hvert enkelttilfelle.

– Da er det ikke bedriftslederen som har ansvaret for smitteoppsporingen, men den skal bistå kommuneoverlegen, forklarer Iversen.

I Oslo er også bydelsoverlegene gjerne involvert ved koronautbrudd i bedrifter. Bydelsoverlege Olaf Hesle i Bydel Ullern, der kontorene til Hegnar Media ligger, sier til DN at han ikke kan kommentere enkeltsaker, men at de i alle smittetilfeller går opp alle røde tråder.

– Vi smitteoppsporer når vi får positive indekser, og da følger vi alle røde tråder for å sikre befolkningen, sier han.

Økt smitte

Myndighetene har de siste dagene varslet ytterligere koronatiltak, etter at det i løpet av det siste døgnet er registrert 47 nye tilfeller av covid-19.

DN skrev tidligere torsdag at Bent Høie har kalt inn til et møte der det står på agendaen hvordan man videre skal opprettholde smitteverntiltak på kollektivreiser, samt drøfting av innretningen på eksisterende tiltak.

Møtet ledes av helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), og blant deltagerne er de ti største kommunene, NHO, fylkeskommunene, Kollektivtrafikkforeningen, Jernbanedirektoratet og Virke.

Onsdag meldte TV 2 at assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad varslet nye råd om blant annet munnbind og reiser med kollektivtransport om kort tid.

Folkehelseinstituttet meldte torsdag at Color Line er blitt varslet om at noen av deres passasjerer på to turer med SuperSpeed 1 fra Hirtshals til Kristiansand i ettertid har testet positivt for covid-19.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.