Mange langrennsløpere drømmer om å vinne OL. De færreste klarer å nå dette målet, og sannsynligheten blir ytterligere redusert hvis man deltar i Tour De Ski samme sesong.

Forskning viser nemlig at langrennsløpere presterer dårligere i OL og VM dersom de gjennomfører touren i forkant. Therese Johaug har således gjort en klok beslutning ved å stå over årets Tour De ski og stille best mulig forberedt til OL i Beijing.

Espen Tønnessen
Espen Tønnessen

Verdens beste langrennsløpere gjennomfører omtrent 500 treningsøkter hvert år. Rundt 20 prosent av øktene består av konkurranser eller intensiv trening i form av intervalløkter på moderat eller høy intensitet. Dette utgjør i gjennomsnitt to-tre intervalløkter eller konkurranser per uke.

Thomas Haugen
Thomas Haugen (Foto: Høyskolen Kristiania)

Slike tunge belastningsdager er vesentlige for å utvikle aerob kapasitet, teknikk, taktiske evner og mentale ferdigheter som kreves for å bli best. Forskning viser imidlertid at overdreven bruk av konkurranser og intensiv trening øker sannsynligheten for sykdom, redusert prestasjonsevne og i verste fall overtrening.

Sammen med forskere fra inn- og utland har vi gjort statistiske analyser av prestasjonsutviklingen og forekomsten av sykdom hos langrennsløpere som har deltatt eller ikke deltatt i Tour De Ski. Totalt ble 127 år med trening analysert, fordelt på 44 mannlige og kvinnelige norske landslagsutøvere.

Vi analyserte og sammenlignet treningsbelastning, sykdomsforekomst og prestasjonsevne i internasjonale langrennskonkurranser. Endringer i prestasjonsevne ble basert på poeng fra Det internasjonale skiforbundet (Fis) seks uker før og etter Tour de Ski. Fis-poeng brukes til å rangere utøvere. En reduksjon i poeng indikerer bedre prestasjon, mens økt antall Fis-poeng indikerer dårligere prestasjonsevne.

Kontinuitet i treningen er en suksessfaktor for å utvikle seg som langrennsløper. Dette gjelder spesielt i sesong, hvor en sykdomsperiode kan sette kroppen ut av spill i flere uker.

Det er derfor ekstremt viktig at utøvere holder seg sykdomsfrie de siste ukene og månedene i forkant av Olympiske leker og verdensmesterskap. Stor trenings- og konkurransebelastning er nødvendig for å lykkes, men blir belastningen for stor, kan dette gi negative konsekvenser.

Vår forskning på verdens fremste langrennsløpere viser at et konkurranseprogram som Tour de Ski tredobler sannsynligheten for å bli syk, og dette i en svært kritisk periode før sesongens viktigste konkurranse.

I gjennomsnitt blir omtrent 50 prosent av langrennsløperne syke under eller i løpet av de første ti dagene etter gjennomført Tour de Ski. Dette gir dårlige forutsetninger for den videre optimaliseringen av trenings- og konkurransevirksomheten.

Hvis VM eller OL er sesongens hovedmål, frarådes deltagelse i Tour de Ski. Sånn sett har Therese Johaug tatt et strategisk riktig grep.

Toppidrett handler om marginer, og én prosent forskjell i prestasjon kan utgjøre mange plasseringer på resultatlisten. Forskning viser at toppidrettsutøvere i målbare utholdenhetsidretter i gjennomsnitt forbedrer seg med cirka 0,5 prosent hvert år i tidlig senioralder.

Resultatene i vår langrennsstudie viste et overraskende stort fall i prestasjonsevnen blant de mannlige utøverne i de første seks ukene etter Tour de Ski, nærmere bestemt 26 sekunder dårligere tid på en 15-kilometer klassisk. I og med at Tour de Ski avsluttes i begynnelsen av januar, og VM/OL vanligvis avholdes i siste halvdel av februar, blir tiden for knapp til å optimalisere formen til sesongens viktigste mesterskap.

Selv om funnene ikke var like tydelige blant de kvinnelige utøverne i vår undersøkelse, er anbefalingen likevel at man bør avstå fra deltagelse i Tour de Ski dersom best mulig prestasjon ønskes oppnådd i OL eller VM samme år.

Tour de Ski innebærer mange intensive konkurranser på kort tid. En slik fysisk og mental utladning gir nedsatt immunforsvar og krever lang restitusjonstid.

Tour de Ski er et viktig utstillingsvindu for promotering av norsk og internasjonalt langrenn. Utøvere kan derfor føle et visst press fra sine særforbund om å delta i konkurransen. Hvis sesongens store mål er OL i Beijing, er anbefalingen å stå over årets Tour de Ski.

Therese Johaug har allerede tatt dette valget, og i midten av februar får vi svaret på om dette var riktig.

I gjennomsnitt blir omtrent 50 prosent av langrennsløperne syke under eller i løpet av de første ti dagene etter gjennomført Tour de Ski

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.