DN har tidligere omtalt kampanjen #Stophateforprofit, eller stans hat for profitt, som går ut på at en rekke selskaper har stanset all annonsering på Facebook og deres bildedelingstjeneste Instagram, i protest mot måten Facebook håndterer hatefulle og rasistiske ytringer på plattformene.

Tirsdag hadde Facebooks grunnlegger og konsernsjef Mark Zuckerberg og hans nestkommanderende Sheryl Sandberg et møte med borgerrettighetsgruppene som står bak kampanjen. Det skriver en rekke medier, deriblant New York Times.

Onsdag fremgikk det av en undersøkelse at Facebook står bak en rekke alvorlige brudd – og kan ha påvirket frem mot presidentvalget som kommer i november.

Ti punkter

Under møtet – som fant sted på videokonferansetjenesten Zoom – diskuterte gruppene om lag ti punkter som skulle bidra til å hindre spredning av hat på Facebooks plattformer.

Ifølge New York Times var det blant annet snakk om å ansette en direktør med borgerrettsbakgrunn, samt å oppdatere standardene sine, og å gå med på regelmessige, uavhengige revisjoner.

Avisen skriver at kravet om ansettelse langt på vei var det eneste Facebook-sjefene gikk med på, ifølge nestleder i interessegruppen Free Press Jessica J. González, som deltok i videokonferansen.

– Selskapets ledere leverte de samme gamle talepunktene i et forsøk på å formilde oss, uten å møte kravene våre, sa hun.

Undersøkelse viser grove brudd

Tirsdagens møte var ikke eneste dårlige nytt for selskapet. Onsdag kunne The New York Times melde resultater fra en uavhengig gjennomgang av selskapets praksis over to år, som er lekket.

Den viser ikke bare at selskapet har mislykkes i å slå ned på diskriminering på sin plattform, men også at det er tatt beslutninger i selskapet som utgjør «betydelige tilbakeskritt for borgerrettigheter», fremgår det av rapporten.

Det trekkes frem at Facebook setter ytringsfriheten over ikke-diskriminering, og tar valg for å moderere diskusjonene på plattformen uten å hente inn ekspertise på feltet. I rapporten trekkes det frem at manglende infrastruktur for å ivareta grunnleggende rettigheter kan påvirke presidentvalget i november.

– Prioriteringen av ytringsfrihet over alle andre verdier, som likhet og ikke-diskriminering, er svært bekymringsfullt, skriver forfatterne bak rapporten.

De ber selskapet slå hardere ned på ytringer fremmet av politikere på plattformen, som de mener står i en særstilling når det gjelder å spre feilinformasjon, hatefull retorikk og til og med oppfordring til vold, skriver The New York Times.

Ansatte protesterer

Debatten om hatefulle og feilaktige ytringer i sosiale medier har rast den siste tiden. Kampanjen mot Facebook kan blant annet ses i lys av at plattformer som Twitter har begynt å markere uttalelser fra USAs president Donald Trump på sin plattform, mens Facebook har valgt ikke å ta lignende grep.

I starten av juni ble det klart at Facebook-ansatte reagerte på sitt eget selskaps beslutning, ved ikke å jobbe.

Ifølge New York Times opprettet en rekke ansatte automatiske svar på epost og meldinger, der det sto at de ikke var på kontoret i protest mot eget selskap.

Tirsdagens møte satte nok en gang sinnene i kok blant organisasjonene bak annonseaksjonen. Rashad Robinson, som representerer gruppen Color of Change, uttalte at Facebook forventet toppkarakter for å dukke opp i møtet, men at «oppmøte i seg selv ikke holder».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.