Hos Blomqvist Kunsthandel forble et viktig arbeid av kunstneren Bjarne Melgaard usolgt 27. juli i fjor. Hvor var norske samlere da dette verket kom i markedet? Var det for lavt prisestimat som skremte interessentene og gjorde at ingen løftet budspaden?
Eller var det fordi «Cockmonster»/«Cock in Front of tv» ble presentert tre meter stående, i stedet for liggende?
Heller ikke det 6,25 meter vide maleriet «Mecca» av samme kunstner mottok bud under Jubileumsauksjonen til samme auksjonshus den 20. oktober – selv om det ordnet seg på bakrommet med et tilslag på 800 000 kroner (estimat 1,2 til 1,5 Mill.).
Ved siden av Edvard Munch er Bjarne Melgaard et av Norges største bidrag i det internasjonale kunstmarkedet. Likevel synes annenhåndsmarkedet for Melgaard å ha stagnert noe.
En med godt øye for verdipapirer og kunst var finansmannen og samleren Rolf Stenersen (1899-1978). Han likte best den kunsten som «folk flest» og kunstanmeldere syntes var stygg og han selv ikke forsto noe av.
Men som han skriver i boken sin «Aksjer, kunst, kunstnere», er det nettopp slike verk som stiger mest i pris. Melgaards verk har derimot ikke hatt den verdistigningen som et slikt kunstnerskap skulle tilsi. Det kan det være flere årsaker til.
Melgaard har en høy produksjon, med høye utgifter. Et internasjonalt kunstmarked krever sitt. Det må produseres, noe som kan gi varierende kvalitet og et uvisst antall arbeider i markedet. I tillegg jobber han i store og krevende format. Da holder det ikke med en takhøyde på 2,4 meter.
Det er ofte arbeider fra tidligere perioder i en kunstners karriere som blir mest attraktive. Slik er det også for Melgaard. Samlerinteressen er størst for verkene fra 1994 og fremover, men da særlig perioden 1998–2001.
Kanskje vil noen mene at produksjonen opptil 2010 har en høyere kunstnerisk energi, sammenlignet med senere tid.
De som skjønner seg på Melgaards kunst, vet hva de vil ha. Det fordrer en viss innsikt for å kunne danne seg et overblikk og se detaljene i kunstnerskapet. Dette kan være årsaker til at markedet ikke nødvendigvis følger med, og at gode verk forblir usolgt. Kunsten fremstår fremmed og annerledes. Og den oppfattes som provoserende for provokasjonens skyld.
At «folk flest» ikke har et nært forhold til Melgaards kunst, er forståelig. Få vet noe om lukkede, homofile og seksualiserte undergrunnsmiljøer, eller dødelige fetisjer. Færre har lest romanene hans, som gir et innblikk i denne verdenen.
I 1892 får Munch stengt utstillingen sin i Berlin etter bare få dagers åpning. Han ble omtalt som en «kunstfiende». Dette ble starten på kunstnerens internasjonale berømmelse. I stedet valgte han å holde flere separatutstillinger for egen regning, mot inngangspenger. Hvorfor selge kunsten sin når man kan ta betalt for å beholde den?
Kanskje kan det være noe å overveie for Melgaard, og samtidig spørre seg selv om ikke det norske markedet er mettet på gode arbeider. Det finnes kanskje internasjonale samlere i samme ånd som Rolf Stenersen?
En annen årsak til en viss stagnasjon i markedet for Melgaards kunst kan være mangelen på en ordentlig skandale. Edvard Munchs skandaleutstilling i Berlin utløste ikke bare intervensjon fra keiseren og kunstpolitisk splid. Den provoserte og utfordret den alminnelige kunstforståelsen.
Men viktigst av alt: Kunsten avdekket det folk ikke ville se, nemlig «syk» kunst. I år 2000 trakk Moderna Museet i Stockholm en video av Melgaard som følge av anklager om barnepornografi. Hadde han stilt ut denne selv, hadde kanskje skandalen vært sikret.
Som følge av korona har auksjonshus over hele verden måttet omstille seg. Sotheby’s New York hadde per oktober i fjor holdt 255 digitale auksjoner, mot 88 i 2019. Snittestimatene for solgte verk har doblet seg fra under 10.000 dollar til over 20.000 dollar. Kjøperne er aktive og byr fra sofaen.
Er en karriere over?
For Northug: Kanskje. For Melgaard: Nei!
«Cock in front of tv» ble solgt for en ukjent sum. Når vi har forstått at også «Cockmonster» trives bedre liggende enn stående foran tv-en, vil vi kunne se andre estimater i markedet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.