Johan H. Andresen og hans to døtres selskap Ferd kjøper NRK-tomten på Marienlyst i Oslo.

– De hadde det totalt sett beste tilbudet. Kontrakten med Ferd gir oss den tiden vi trenger for å finne den best mulige tomten for NRK og et godt økonomisk grunnlag for etablering av et nytt bygg, bekrefter kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Avtalen gir NRK en minimumspris på 3,75 milliarder kroner ved salg. Den endelige prisen er avhengig av hvilken regulering som blir vedtatt for området. Johan H. Andresen sier har et langsiktig perspektiv og høye ambisjoner med kjøpet av NRK-eiendommen.

– Vi er glade, stolte og ydmyke overfor den oppgaven vi nå står overfor. Vi vil skape en bydel som forener NRKs historie, kunnskapsmiljøene ved Universitetet på Blindern og Oslos behov for å bli en grønnere, mer skapende og inkluderende by. Vi er opptatt av å skape varige verdier både for byen og for området, sier styreleder Johan H. Andresen i Ferd.

Ferd er eid av Andresen og hans to døtre Katharina Gamlemshaug Andresen (24) og Alexandra Gamlemshaug Andresen (23).

Leder for transaksjon Håkon Styrvold i Newsec, som er ett av to eiendomsmeglingsfirmaer bak salget, er godt fornøyd med at salget er i boks.

– Det er en stor glede å være ferdig med dette historiske prosjektet. Vi har jobbet med dette i over to år, så det er en stor dag for oss internt, sier

Stor konkurranse om tomten

Det har vært stor interesse for NRK-tomten, som ligger svært sentralt mellom Majorstuen, Universitetet i Oslo og Ullevål sykehus på Oslo vest. Det er kjent at selskaper som AF eiendom sammen med Carucel Eiendom, Obos, Selvaag Bolig, Møller Eiendom og Anders Buchardts AB Invest også har vært blant interessentene.

Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj på NRK-tomten. Obos var et av selskapene som la inn bud på eiendommen.
Obos-sjef Daniel Kjørberg Siraj på NRK-tomten. Obos var et av selskapene som la inn bud på eiendommen. (Foto: Per Thrana)
Obos og svensk mangemilliardær kaster seg inn i kampen om NRK-tomten dnPlus

Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i boligbyggelaget Obos sier at de var med helt i slutten av budrunden, som var ferdig rett før jul 2019.

– Det er bare å gratulere Ferd med seieren. Vi klarte ikke å følge dem på pris, ett sted må grensen gå, sier Siraj til DN.

Han forteller at han er skuffet over budrundetapet, men at han har tro på at Ferd vil utvikle NRK-tomten på en måte som blir bra for byen og befolkningen.

– Vi hadde lagt inn en forutsetning om å bygge 20 prosent rimeligere boliger med bostartmodellen vår, det mente vi ville gi en god miks i området. Men det gjenspeilet seg jo også i hva vi var villige til å betale for tomten. Vi deler gjerne innspillene vi hentet fra folk som bor i området med Ferd. Jeg håper også de kan bygge boliger som kjøpere med vanlige inntekter kan ha råd til å skaffe seg, sier Siraj.

– Ønsker å skape miljø med opplevelser

Arbeidet med regulering av tomten vil foregå i takt med NRKs flytteplaner.

– Vi forholder oss til planprogrammet som ble fastsatt i juni 2019 og ser frem til å videreføre arbeidet med regulering, medvirkning og det brede samarbeidet en slik utvikling krever. Det er med stor entusiasme vi går i gang med dette arbeidet, sier Johan H. Andresen.

– Her ønsker vi å skape et inkluderende og innovativt miljø med opplevelser for både beboere og besøkende i Oslo. Vi vil bruke all vår erfaring fra eiendomsutvikling, langsiktig industrielt eierskap og entreprenørskap til å gi området det løftet det fortjener. Vi skal skape bolyst, opplevelseslyst og skaperlyst på Marienlyst, legger han til.

– Ikke klart hvor NRKs kontor skal ligge

For NRK er avtalen med Ferd et skritt på veien mot et nytt hovedkontor i Oslo-området.

– NRK har en viktig beredskapsrolle og et samfunnsoppdrag som innebærer virksomhet døgnet rundt hele året. Derfor har det vært avgjørende for oss med en kontrakt som er fleksibel og som garanterer at NRK til enhver tid har et operativt hovedkontor. Det har vi fått gjennom avtalen med Ferd, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Slik selger de inn Lillestrøm til NRK
Video fra Dagens Næringsliv
01:02
Publisert:

Det er ikke avklart hvor NRKs nye hovedkontor skal ligge. Ambisjonen er å finne og kjøpe en tomt i løpet av 2020.

– Vi håper å ha det klart i løpet av inneværende år, men det viktigste er at vi finner den aller beste tomten for NRK. Derfor skal vi skynde oss langsomt og vurdere alle aktuelle alternativer grundig før vi bestemmer oss, sier Eriksen.

To budgivere i siste runde

Det har vært en lang prosess med salget av NRK-tomten. Andresen-familien kom med sitt siste bud rett før julen 2019.

– Siste bud ble innlevert i lukket konvolutt den 19. desember. Det har vært en nervepirrende start på året, og det sto igjen to budgivere i siste runde, sier konsernsjef i Ferd Morten Borge.

– Vi hadde sterke konkurrenter, men håpet jo selvsagt at valget falt på oss. Nå er vi stolte og ydmyke over å ha gitt det budet NRK ut fra en totalvurdering mener er det beste, og samtidig forventningsfulle til den store oppgaven som ligger foran oss, legger Borge til.

Les det store intervjuet med Katharina Andresen: – Jeg må være en ålreit person dnPlus

Andresen vil bli ledende byutvikler

Andresen sier Ferd ønsker å skape en ny inkluderende og skapende bydel som forener historien til NRK med kunnskapsmiljøene rundt.

– Marienlyst vil bli en sentral del i videreutviklingen av Oslo, og eiendommen har en historie som forplikter, sier Andresen.

Familien ønsker med kjøpet å bli en ledende byutvikler.

– Strategisk er dette en unik mulighet som vil bidra til realisering av Ferds ambisjoner innen eiendom de neste 10–15 årene, sier konsernsjef i Ferd Morten Borge.

– For å gjennomføre et av Oslos mest spennende eiendomsprosjekter vil vi også videreutvikle egen organisasjon i takt med utviklingen av prosjektet og tilpasset NRKs flytteplaner. Dette kunne ikke passet oss bedre, NRK-tomten vil være kjernen i en langsiktig ambisjon om å bli en ledende byutvikler, legger Borge til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.