Quiz-selskapet Kahoot plasserte etter børsslutt onsdag kveld 24 millioner aksjer i markedet, mer enn selskapet opprinnelig varslet: inntil 21 millioner aksjer.

Plasseringen var en kombinasjon av flere poster:

  • 7,5 millioner aksjer nye aksjer ble utstedt, og gir selskapet ny og frisk kapital.
  • Ansatte utnyttet opsjoner og solgte 3,7 millioner aksjer.
  • I tillegg solgte eksisterende aksjonærer 12,8 millioner aksjer.

Eksisterende aksjonærers salg ble økt fra inntil 9,8 millioner aksjer til 12,8 millioner aksjer som følge av «svært høy interesse fra høykvalitets institusjonelle investorer», opplyses det.

Kursen i plasseringen er satt til 35,50 kroner, som er 1,50 kroner under sluttkursen på Oslo Børs onsdag, som var 37 kroner aksjen.

Det var allerede på forhånd oppgitt at det var betydelig interesse og at plasseringen var fulltegnet ved lansering.

Nedsalget og kapitalutvidelsen med dagens sluttkurs på Merkur Markets tilsvarer en verdi på 852 millioner kroner.

Eilert Hanoa tegnet seg

Kahoots nest største eier, fondet Northzone, hadde forpliktet seg til å tegne for 5 millioner dollar, og ble tildelt 1,3 millioner aksjer som tilsvarer aksjer for 46 millioner kroner. Northzone har 48,0 millioner aksjer i Kahoot etter dette.

Quiz-toppsjefen Eilert Hanoa hadde forpliktet seg til å tegne for ti millioner kroner, og ble allokert aksjer for et beløp som tilsvarte dette: 282.000 aksjer. Han har 36,2 millioner aksjer i selskapet etter dette.

Meglerhusene ABG Sundal Collier, Arctic Securities og Goldman Sachs var tilretteleggere for selskapet.

Storinvestoren og milliardæren Jan Haudemann-Andersens investeringsselskap Datum eier 12 prosent av Kahoot før dette, og Datum er ikke oppgitt hverken blant innsiderne som tegnet seg, eller blant primærinnsiderne som solgte. Datum er representert i Kahoot-styret, og således primærinnsider i Kahoot.

Nedsalget, opsjonsinnløsningen og kapitalinnhentingen kommer etter at Kahoot-aksjen har gått til værs på Merkur Markets-børsen.

Siden nyttår er Kahoot-aksjen opp 68 prosent på børsen, etter å ha steget 24 prosent bare den seneste uken. Egenkapitalen i selskapet verdsettes dermed til 14,4 milliarder kroner.

– Jeg kjøpte aksjer for 40 millioner kroner tidligere i år og har tegnet meg for 10 nye millioner nå, så jeg har absolutt tro på selskapet, sier Kahoot-sjef Eilert Hanoa, som ble ny administrerende direktør i selskapet 1. desember i fjor, etter å ha vært styreleder siden 2015. Den rettede emisjonen gjøres nå for å sikre finansielt sterke muskler til potensielle oppkjøp og strategiske samarbeid, forklarer han.

– Hvilke fusjons- eller oppkjøpsmuligheter ser dere?

– Vi har kontinuerlig kontakt med selskaper og får stadig mulige forslag, men det er ikke noen aktuelle oppkjøpsmuligheter som vi annonserer akkurat nå, sier Hanoa.

At fondet Creandum selger seg ned, ser han på som en naturlig utvikling etter at fondet har vært aksjonær i selskapet i fem år.

– Men samtidig ser vi at Kahoots nest største eier, Northzone, som også er et fond, har forpliktet seg til å tegne for 5 millioner dollar i denne emisjonen, sier han.

Vil frigjøre midler til å investere i nye ting

Blant dem som har solgt er avtroppende finansdirektør Martin Kværnstuen som først tilbød for salg inntil 3,8 millioner aksjer samt aksjene etter å ha innløst opsjoner på 712,500 aksjer. Ha endte med å selge 6,8 millioner aksjer pluss aksjene han fikk ved innløsning av opsjonene.

Han har 7,5 millioner aksjer i selskapet etter salget.

– Jeg slutter formelt i Kahoot 30. juni, derfor er det naturlig for meg å selge meg ned i selskapet, samtidig som jeg beholder en betydelig andel aksjer, sier Kværnstuen til DN.

– For meg er dette en naturlig overgang, jeg ønsker fortsett å være på eiersiden i Kahoot, men vil også frigjøre midler til å se på nye ting. Det ligger ingen dramatikk i dette nedsalget. Jeg har fortsatt stor tro på Kahoot, sier den tidligere finansdirektøren.

Teknologidirektør Morten Versvik solgte 450.000 aksjer etter å ha innløst opsjoner. Han har etter salget 13,0 millioner aksjer og 450.000 opsjoner. I tillegg solgte produktdirektør Åsmund Furuseth 300.000 aksjer etter opsjonsinnløsning. Han har 8,3 millioner aksjer og 300.000 opsjoner etter dette.

Største selger var fondet Creandum, som solgte seks millioner aksjer, «for å utvide og styrke» selskapets aksjonærbase, fremgår det av meldingen. Fondet har forpliktet seg til å ikke selge flere aksjer de kommende 90 dagene. Creandum har 27,1 millioner aksjer etter nedsalget.

Kahoot vil bruke pengene de får inn for inntil 7,5 millioner nye aksjer til å vokse videre «gjennom å utvide tilbudet i alle segmenter», og selektivt forfølge fusjons- og oppkjøpsmuligheter, fremgår det.

Toppsjef Eilert Hanoa i Kahoot er for øvrig også styremedlem i Dagens Næringsliv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.