DNtv: Se video fra Se og Hør-høringen her

– Det ble en til dels kaotisk høring, der det kom fram at Se og Hør har en redaktør som i en del spørsmål ikke ønsker å framstå som en redaktør, sa Ann-Magrit Austenå til NTB med henvisning til sjefredaktør Odd Johan Nelvik, etter rundt fire timers høring mandag ettermiddag.

Les også:Betaler kjendiser i fleng

Austenå leder komiteen som skal vurdere om det er behov for et eget punkt om betalingsjournalistikk i pressens etiske regelverk, som er nedfelt i Vær Varsom-plakaten.

Tidligere journalist i Se og Hør, Håvard Melnæs, kommer med sterke og svært oppsiktsvekkende påstander om hvordan Se og Hør kjøper opplysninger om kongehuset og andre kjendiser. Og hvordan vennene deres blir fristet med beløp på flere hundre tusen kroner for å gi ut eksklusive bilder og opplysninger.

Avviser kildevern
– Det er nettopp spørsmål om betalingsjournalistikk Nelvik ikke ønsker å kommentere. Jeg tolker det som en bekreftelse på at Se og Hør har irregulære tipsere i banker, kortselskaper, flyselskaper og i andre redaksjoner, sa hun.

Austenå mener Nelvik, bruker kildevernet som skalkeskjul når han nekter å svare på påstandene hvor Se og Hør har kilder og tipsere og hvor store beløp som betales ut i «honorar» til tipsere, tystere og kjendiser for å få dem til å stille opp.

– Jeg kan ikke kommentere våre tipsordninger, hvem som får betalt og hvilke beløp det er snakk om. Vi må forholde oss til kildevernet. Det er nedfelt i Vær Varsom-plakaten og gjelder for hele pressen, sa Nelvik til NTB.

Tungt skyts
Nelvik måtte tåle tungt skyts som leder for bladet som under høringen framsto som den største og styggeste ulven i hele flokken. Det meste handlet om Se og Hør, til tross for at også VG, Dagbladet, TV 2. Nettavisen, Her og Nå og Norsk ukeblad var representert på vitnebenken.

– Jeg er jo vant til at hovedoppmerksomheten rettes mot Se og Hør, selv om rapporten til Gunnar Bodahl-Johansen viser at mange oppfatter Dagbladet og VG som mye tøffere og mye mer hensynsløse enn sine kolleger i kjendispressen, sa Nelvik etter høringen.

Rapport
I rapporten til «spesialetterforsker» Gunnar Bodahl-Johansen fra Institutt for journalistikk (IJ) går det fram at mellom 10 og 15 prosent av stoffet i et begrenset utvalg Se og Hør-utgaver er betalt stoff. I likhet til i «En helt vanlig dag på jobben», framkommer det også i rapporten påstander om skyhøye honorarer for det som regnes som spesielt gode historier og opplysninger.

– I grove trekk stemmer påstandene om hans arbeidsmetoder. Men Se og Hør-journalistene jeg har snakket med, eller ledelsen, mener det blir begått overdrivelser og fargelegging, sa Bodahl-Johansen da han presenterte funnene sine.

Han påpekte at en rekke kjendiser har et så godt og uproblematisk forhold til Se og Hør at de ikke ville ødelegge dette ved å delta i høringen mandag.

Skyhøye honorarer
Ifølge rapporten kan de beste tipsene honoreres med opptil 100.000 kroner, mens bursdager og brylluper kan bli sponset med like mye mot å la journalist og fotograf dekke begivenhetene.

– Eva Sannum hevder i rapporten at hun ble tilbudt 300.000 kroner av Se og Hør for å stille opp, men mener hun kunne fått mer, sa Bodahl-Johansen.

Håvard Melnæs forsvarte og sto fast ved påstandene sine og hevder han har dokumentasjon for dem som han kan komme til å gå ut med på et senere tidspunkt.

Vær Varsom-komiteen gikk i møte umiddelbart etter høringen mandag for å starte drøftingene av om det etiske regelverket må revideres.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.