På Dagens Næringslivs sider skjer det heldigvis mye nytt hver dag, men noen ting er de samme. Blant dem er slagordet en fri dagsavis på side to i papirutgaven, den uærbødige børskommentaren, og «På nattbordet»-spalten. Disse elementene og flere til har én ting felles: De ble formet av Kåre Valebrokk, avishusets ustoppelig kreative leder fra 1985 til 1999.

Torsdag 17. desember 2020 ville han ha fylt 80 år. Han døde i 2013.

Valebrokk mislikte bursdagsomtaler i spaltene. Så streng var han på dette at en gratulasjonsleder på hans egen 50-årsdag i 1990 ble sendt i trykken bak mannens rygg.

Med DNs suksesser under Valebrokks ledelse var saken en annen. «Sant å si har vi stadig mindre å være beskjedne for,» skrev han da avisen tok i bruk rosa papir i 1989. Da hadde han ledet ombyggingen av den 100 år gamle Norges Handels og Sjøfartstidende til Dagens Næringsliv, med tøffere journalistikk, bratt opplagsvekst og finansielle resultater som vakte oppsikt. Godt hjulpet av jappetidens konjunkturer kunne Valebrokk med en viss rett si at å trykke den avisen, det var som å trykke penger. Med disse ressursene i ryggen startet Valebrokk TradeWinds, en ukeavis med harde shippingnyheter for det globale markedet, og senere oljeavisen Upstream.

Valebrokk sluttet i 1999 for å bli sjef i TV 2. Kulturen han bygget sitter ennå i NHST-konsernets vegger, selv om de fleste som jobber i huset i dag bare kjenner ham som en historisk person. DNs kritiker Bjørn Gabrielsen satte treffende ord på dette da han anmeldte en av de tre biografiene Kåre ble tema for: «Å være ansatt i Dagens Næringsliv etter at Kåre Valebrokk forlot huset føles som å sitte fast i første klasse på en videregående skole der den kuleste eleven gjennom tidene gikk ut som russ året før».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.