Det meldte Karpe i et innlegg på sin egen Instagram-profil mandag.

«Hvis vi en eller annen gang i livet, mot alle odds, eier masterrettighetene til alle utgivelsene våre … så gir vi bort alt. Hele katalogen. Alle inntektene. For resten av livet og en god stund til. Det er arven vår.»

Det lovte de hverandre for ni år siden. Fra mandag 17. august vil alle inntektene fra utgivelsene gå til «Patel & Abdelmaguid Foundation».

– Hver gang du hører på en av låtene våre, fra Glasskår til SAS PLUS / SAS PUSSY, går alle inntektene rett til «Patel og Abdelmaguid Foundation» («PAF»). Én gang i året vil «PAF» dele ut penger til både små og store prosjekter som ønsker å bedre situasjonen for flyktninger, asylsøkere og innvandrere. Både i Norge og i resten av verden, står det i innlegget som er delt på Facebook og Instagram.

Årelang konflikt om rettighetene

Karpe har vært i en årelang konflikt med sitt gamle plateselskap Cosmos om masterrettighetene til de fire første utgivelsene sine. I sitt siste album gikk rapduoen til angrep på Cosmos' gamle norgessjef og hyret samtidig ny advokat.

De anklaget selskapet for tyveri og pengerot. Selskapets advokat svarte at tvisten handlet om at Karpe forsøkte å kreve produsentrettighetene for utgivelsene sine.

I fjor kom de til enighet med plateselskapet og kjøpte tilbake kontrollen over rettighetene.

– Vi er kjempefornøyde med å ha fått til en ryddig avslutning på en prosess som har vart i nesten ti år. Nå har vi masterrettighetene til all musikk vi noensinne har gitt ut. Jeg føler meg fri, sa Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid i Karpe til DN.

Karpe har lagt ut avtaledokumentet på sosiale medier. Avtalen ble undertegnet 21. februar i fjor, men trådte først nå i kraft. I kontrakten står det at fondet skal organiseres som et ideelt aksjeselskap.

Både Chirag Patel og Abdelmaguid vil stå som eiere av selskapet, men har ikke mulighet til å ta ut lønn eller utbytte.

Før overdragelsen av rettighetene var disse eid av selskapet Apen og Kjeften, som er heleid av Patel og Abdelmaguid gjennom deres holdingselskaper Bandar Holding as og 70–30 Holding as.

Apen og Kjeften as har hatt et samlet resultat før skatt på rett under to millioner kroner i 2017 og 2018, etter en omsetning på totalt 3,74 millioner.

Har tellerverk på nettside

Musikkduoen har opprettet en nettside, der de utdyper hva pengene skal gå til, utover at det er snakk om prosjekter og organisasjoner som jobber for å bedre situasjonen til flyktninger, asylsøkere og innvandrere.

«Det stilles ingen spesielle krav til prosjektenes størrelse eller nedslagsfelt. Både verdensomspennende prosjekter og små lokale prosjekter kan motta midler fra fondet, så lenge arbeidet som gjøres er i tråd med fondets overordnede formål.»

Utdelingen vil gjennomføres én gang årlig, i oktober hvert år. Første utdeling blir i oktober 2021. På nettsiden kan man se hvor mye som er tjent inn siden oppstarten mandag 17. august. Klokken 14 mandag ettermiddag var det snakk om drøyt 2200 kroner.

Siden 2004 har rapgruppen, som tidligere kalte seg Karpe Diem, utgitt seks studioalbum og én ep.

DN har vært i kontakt med gruppens manager Silje Larsen Borgan. Hun opplyser at Karpe ikke ønsker å kommentere saken utover det de har skrevet på Facebook og Instagram.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.