Den Los Angeles-baserte journalisten Kjersti Flaa (47) har i en årrekke dekket kjendisverden og underholdningsbransjen. Hun har blant annet skrevet for flere norske aviser og vært reporter for God Kveld Norge på TV 2. Siden 2017 har Flaa holdt til i California hvor hun blant annet produserer underholdningsserien «Hollywood Stories».

Nå tar Flaa et oppgjør med den prestisjefylte organisasjonen Hollywood Foreign Press Association (HFPA), viser et søksmål DN har fått tilgang til.

– Mitt søksmål går ut på at jeg krever å bli behandlet på en profesjonell måte og at inntaksprosessen til HFPA skal endres, sier Flaa til DN.

– Ser ikke på objektive kriterier

HFPA er en organisasjon for journalister, med 87 medlemmer fra over 50 land. Sammenslutningen får eksklusiv tilgang til underholdnings- og mediebransjen og står bak prisutdelingen Golden Globe. Samtidig er det strengt regulert hvem som får innpass i HFPA. Hvert år tas det inn inntil fem nye medlemmer, hvor det er de opprinnelige medlemmene som stemmer og har vetorett. Flere av medlemmene er i 80-årene og ikke lenger aktive journalister, men i organisasjonen varer medlemskapet på livstid.

Det er denne prosessen som er bakgrunnen for søksmålet. Flaa mener den strider med regelverket som skal sikre rettferdig konkurranse (antitrust) og en rettferdig prosedyregang. Hun har selv søkt om medlemskap for tredje gang og venter på avstemningen som skal avholdes i oktober.

– De ser ikke på objektive kriterier eller profesjonelle verdier når de stemmer over søkere. Det handler mer om hvem som sier du skal stemme på den personen og ikke, sier Flaa og viser til at hun har mottatt flere utmerkelser for sitt journalistiske arbeid.

– Det brukes nesten mot meg. Jeg har fått så mange henvendelser av folk som har opplevd det samme.

I en epost til DN skriver HFPA:

– Vi har foreløpig ikke mottatt søksmålet, men det ser ut til å samsvare med Flaas gjentatte forsøk på å endre HFPA. Hun krever at HFPA betaler henne, og at vi umiddelbart aksepterer henne som medlem før den vanlige årlige valgprosessen, som brukes for alle andre søkere, er over. HFPA har nektet å betale løsepenger, og opplyser Flaa om at medlemskap ikke oppnås gjennom skremsel. Flaa og hennes advokat ber nå en domstol om å ta henne inn i organisasjonen og betale henne.

Videre skriver HFPA:

– Som organisasjon tar HFPA sine forpliktelser og sin dedikasjon til utenlandsk journalistikk og filantropi på alvor, og den vil forsvare seg sterkt mot disse grunnløse påstandene.

Må sette ned foten

Flaa omtaler organisasjonen som en eksklusiv eliteklubb og at enkelte medlemmer prøver å blokkere andre fra å bli med i sammenslutningen. Ifølge Flaa dreier dette seg om at de ønsker å holde på fordelene det gir å være medlem av HFPA.

– Det skjer mye lobbyvirksomhet internt i HFPA, hvor medlemmene er redde for konkurranse fra journalister fra samme land. De midlene som tas i bruk for å hindre enkelte journalister fra å bli medlem er ikke lovlig etter antitrust-regelverket, sier Flaa.

– Samboeren min Magnus Sundholm er medlem i HFPA og representant fra Sverige, så jeg har en fot innenfor. Jeg har merket tydelig det som har foregått bak min rygg. Å være journalist er hardt nok i seg selv, om man ikke skal motarbeide hverandre.

– Hvorfor vil du være medlem i en sånn organisasjon?

– Som medlem får man tilgang til veldig mye man kan skrive om. Det er et lite marked for kjendisjournalistikk i Norge, mens HFPA gir stor tilgang til stoff. Dessuten er det mange andre journalister som har pushet meg til å ta denne kampen. Det kunne i utgangspunktet vært en fin organisasjon, men den må bare fylles opp med dyktige journalister.

Flaa forteller at hun har fått omfattende støtte fra journalister som kjenner seg igjen i anklagene mot HFPA. Hun sier hun allerede omgås flere av medlemmene og at et eventuelt medlemskap etter søksmålet ikke vil endre så mye.

– Jeg er vant til å omgås en del mennesker som er imot at jeg skal bli medlem. Det blir nok ikke så annerledes, selv om en del kan bli veldig sinte. Jeg har bare bestemt meg for at det var på tide å sette ned foten, sier Flaa.

DN har kontaktet HFPA og fremlagt Flaas uttalelser, men ikke fått svar. Saken vil bli oppdatert. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.