SSB-forsker Erling Røed Larsen og analysesjef Jon Olav Mjølhusi Formuesforvaltning gir nå ut boken "Finanskrise!- Lånefest, boligboble - og dagen derpå" på Gyldendal forlag. De to er eksperter på samfunnsøkonomi og finans.

Forskerne vil hjelpe nordmenn å forstå finanskrisen. Hvordan kunne det gå så galt?

Lukket øynene
Norske bedriftsledere og politikere hevdet lenge at dette var en krise som ikke ville ramme Norge, selv etter at verdens finansielle system var i ferd med å kollapse ifjor høst.

- Norge er, og har alltid vært, en svært åpen og sårbar økonomi, selv om det har vært sagt mye annet de seneste årene, skriver forfatterne i bokens forord.

De to økonomiforskerne spør også om tiden kan være inne for å skifte navn på Oljefondet, som fikk navnet "Statens Pensjonsfond - Utland" til "Statens redningsfond - Hjemland".

Les også: Kriseår for oljefondet

Boken handler først og fremst om krisen internasjonalt, og tar blant annet opp hvordan en enorm lånevekst fulgte i kjølvannet av historisk lave renter og økningen i pengemengden, og om hvordan verdensøkonomien ble pumpet opp med billig og villig kreditt. Hvordan krisen ender, våger ikke forfatterne av boken begi seg ut på, og siterer tidligere forsvarsminister i USA, Donald Rumsfeld:

- Det vi vet vi vet, det vi vet vi ikke vet, og det vi ikke vet vi ikke vet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.