Kyrre Gørvell-Dahll (30), bedre kjent som tropical house-pioneren Kygo, regnes som en av Norges største popstjerner. Han har gjort stor suksess med sin behagelige housemusikk, remikser og sin virksomhet som dj internasjonalt. Det har generert store summer som Gørvell-Dahll blant annet har brukt til å kjøpe seg en storslått villa i Bergen for hele 41 millioner kroner i 2018.

Nå er Gørvell-Dahll saksøkt av Skatteetaten som krever over 15 millioner kroner av artisten. Etaten har tatt pant i den ærverdige villaen på Hopsneset ved Paradis i Bergen for det ubetalte skattekravet. Det viser et oppdatert pantedokument for huset. I dokumentet opplyses det om en såkalt utleggsforretning som ble avholdt 11. mai. Skatteetaten mener at houseprodusenten ikke har betalt inn det han skylder i skatt og har tatt pant i Kygos enebolig.

– Det skyldes en misforståelse og forglemmelse fra vår side. Vår advokat har vært i kontakt med Skatteetaten og vi håper å få ordnet dette så snart som mulig, sier Gørvell-Dahlls stefar og talsperson Jan Magnus Bjordal.

Tilbakebetaling

Skatteetaten opplyser på sine hjemmesider at pantsetting kan unngås, dersom den som skylder pengene betaler tilbake før utleggsforretningen. Den fristen gikk Gørvell-Dahll glipp av. Nå må han trolig enten betale kravet i sin helhet, eller klage på kravet innen en måned etter at pantet ble tatt.

Seksjonssjef Stian Solheim i Skatteetatens divisjon for innkreving skriver i en epost at etaten ikke kan kommentere enkeltsaker da det er brudd med taushetsplikten.

– Hva skjer dersom en person ikke betaler kravet etter at det er blitt holdt utleggsforretning?

– Utleggsforretningen fører til at det blir registrert en betalingsanmerkning på deg. Dette gjelder selv om vi ikke har funnet noe å ta utlegg i. Dersom vi har tatt utleggspant, og kravet ikke betales kan pantet tvangsdekkes, for eksempel gjennom tvangssalg dersom vi har tatt utleggspant i eiendom, svarer Solheim.

Det er ingenting som tyder på at det er betalingsproblemer som ligger bak skattekravet. Ifølge ligningstallene for 2020 hadde Gørvell-Dahll en inntekt på 46,2 millioner kroner, og en formue på 103 millioner kroner. Han betalte 12,4 millioner i skatt. Både inntekt og formue krympet betraktelig fra toppåret 2019, da artisten tjente 77,4 millioner kroner og hadde en formue på nesten 133 millioner kroner.

Herskapelig villa

Det var i 2018 det ble kjent at Gørvell-Dahll hadde kjøpt det som på den tiden var Bergens dyreste bolig noensinne. Artisten bladde opp 41 millioner kroner for en murvilla på over 1000 kvadratmeter, med åtte soverom, bibliotek og en hestehall. DNB har også et ordinært pant i boligen på 21 millioner kroner.

– Nå får jeg plass til gjester og inspirerende omgivelser som er perfekt til å lage musikk, sa artisten i en pressemelding den gang.

Prisrekorden i Bergen ble stående i tre år, inntil forretningsmannen Espen Galtung Døsvig betalte 47 millioner kroner for Toro-arving Bjarne Riebers enebolig i Fana.

Tøft koronaår

I 2020 ble turnévirksomheten lagt på is som følge av koronapandemien. Bortfall av turne- og konsertinntekter førte til et kraftig fall i Gørvell-Dahlls heleide Kygo-konsernets inntekter. Kygo as endte med en omsetning på drøyt 79,5 millioner kroner, sammenlignet med 187,7 millioner i 2019. Det tilsvarer et fall i inntektene på 108 millioner kroner. Det gjenspeiler seg også i konsernets samlede resultat.

I koronaåret endte konsernet opp med resultat før skatt på 10,6 millioner kroner, sammenlignet med 54,6 millioner året før.

Kygo-konsernet består i tillegg til morsselskapet Kygo as av det heleide, britiske datterselskapet Sonnicx Music, Kygo Life as og svenske Kygo Life ab, som produserer lydprodukter under merkenavnet X by Kygo.

Kygo Life ble stiftet i 2016, med formål om å selge klær og moteprodukter. Bedriften ble startet sammen med Jon Inge Gullikstad, som blant annet står bak ullplaggene til Vegard Ulvang og kleskolleksjonen til Therese Johaug.

Gullikstad gikk imidlertid ut av eiersiden i 2019. Samtidig ble verdien på selskapet skrevet ned til null. I 2020 endte Kygo Life med et resultat før skatt på minus 28,2 millioner kroner.

Stor på strømming

30-åringen fra Bergen slo for alvor gjennom i midten av 2010-tallet med en rekke egne remikser av velkjente låter. Senere har han gitt ut en sine egne produksjoner, og har vunnet to Spellemannspriser.

Hans låtsamarbeid med superkjendisen Selena Gomez med låten «It ain't me» er avspilt 1,16 milliarder ganger på Spotify. Hans nest best strømmede sang på Spotify er «Firestone» som har over 900 millioner avspillinger. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.