Centrala studiestödsnämnden (CSN), det svenske motstykket til Lånekassen, har saksøkt tv-legenden Lasse Hallberg (64) for tilbakebetaling av studielån. I saken som går i Oslo tingrett i mai krever CSN totalt 240.000 kroner, fremgår det av deres sluttinnlegg.

Summen inkluderer ordinære renter, mens CSN har frafalt kravet om forsinkelsesrenter.

Hallberg har ikke advokat, og skal selv prosedere i retten.

– Det dreier seg ikke om lån, det er studiebidrag fra 80-tallet som de mener jeg skal betale tilbake. Det er ikke noe for DN å skrive om, sier tv-toppen som ellers ikke ønsker å uttale seg.

Hallberg gikk i sin tid journalistikk i Sverige. I et portrettintervju med Dagbladet fra 2005 omtales han som «halvstudert».

Lasse Hallberg gjenforenes med lysekronen i Cannes
Tv-produsent Lasse Hallberg, tilbake på La Petite Maison, der Hallberg i fjor rev ned en lysekrone.
01:20
Publisert:

Mener saken er ugyldig og foreldet

Av sluttinnleggene fremgår det at saken har vært i forliksrådet i to runder uten at det er funnet en løsning. Det kommer også frem at Hallberg mener deler av pengene allerede er betalt og at kravet både er ugyldig og foreldet.

Han ber om at saken avvises, eventuelt at han frifinnes fra betalingen som helhet.

CSN har på sin side bedt om dokumentasjon på at kravet skulle være ugyldig og delvis betalt.

Svaret Hallberg ga i form av et prosesskriv i midten av april skal ha vært en ordrett kopi, med unntak av påstand i saken, med det han allerede ga i begynnelsen av mars.

«Det er ikke mulig for saksøker å imøtegå anførsler/påstander som ikke er begrunnet. Slik CSN tolker det som Hallberg har fremlagt, foreligger ingen andre grunner til at kravet skal bortfalle, bortsett fra som følge av påstått foreldelse. CSN kan heller ikke forstå hva slags forhold som skal begrunne ugyldighet i denne saken» heter det i sluttinnlegget.

«God tid til å samarbeide»

Ettersom fristen for å sende inn sluttinnlegg nå har gått ut, ber CSNs advokat om at retten ser bort fra et eventuelt avvisningsgrunnlag Hallberg måtte komme med.

«Saksøkte har på dette tidspunktet hatt svært god tid til å samarbeide og opplyse saken» står det.

Hverken CSN eller deres norske advokater har i utgangspunktet ønsket å kommentere saken, men opplyser følgende like før publisering:

– Vi er i pågående forliksforhandlinger, sier fullmektig Josefine Arden som fører saken sammen med advokat Joakim Bakke-Nielsen i IBF Legal.

Ellers fremgår det at av saksøkers sluttinnlegg at det har vært et spørsmål om hvorvidt saken skal avgjøre etter norske eller svenske regler, noe som vil ha innvirkning på foreldelsesproblematikken.

CSN mener saken må avgjøres etter svenske regler, ettersom den opprinnelige avtalen er inngått mellom to svenske parter i Sverige, og viser til en tidligere rettspraksis i lignende saker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.