Ben & Jerrys, den amerikanske iskremprodusenten, har annonsert på Twitter at de vil trekke sine annonser fra Facebook, og det samme på Instagram som også eies av selskapet.

Årsaken er at de stiller seg bak kampanjen #Stophateforprofit. Kampanjen har som mål å få Facebook til å ta tydelige grep for å hindre spredning av rasisme og hatefulle ytringer.

Ifølge The Guardian ligger Facebook an til å stå overfor det største boikottet gjennomført av annonsører hittil i måneden som kommer.

Listen over andre selskaper som trekker sine annonser, er:

Facebook-aksjen er på vei ned i takt med at annonser melder seg på kampanjen, og har onsdag kveld tapt seg 3,25 prosent. En aksje handles for 234,78 dollar stykket.

«Facebook gjør ikke nok»

Onsdag 17. juni ba en koalisjon av rettighetsorganisasjoner i USA store annonsører om å legge press på Facebook, ved å trekke sine annonser. Kampanjen har fått navnet #Stophateforprofit, direkte oversatt til stopp hat for profitt.

Årsaken er at de ønsker tydeligere retningslinjer fra Facebook. Kravet kommer i kjølvannet av George Floyds død, som har gitt nytt liv til Black Lives Matter-bevegelsen og satt fyr på debatten om rasisme i USA – og mange andre steder verden over.

Floyd døde under pågripelse av politiet i USA, etter at en politimann hadde ham i kvelertak i om lag åtte minutter.

Ifølge oppropet #Stophateforprofit gjør ikke Facebook nok for å hindre spredning av falske nyheter, samtidig som det er blitt en plattform for oppfordring til vold, høyreekstrem propaganda og hatefullt innhold.

Lover å bli bedre

Søndag 21. juni kom Facebook med en pressemelding der de skriver at selskapet stiller seg bak Black Lives Matter-kampanjen, og at hatefulle ytringer ikke hører hjemme på deres plattform, noe retningslinjene deres speiler.

– Men vi innser at vi kan gjøre mer, skriver Facebook og viser til syv hovedområder.

Blant disse åpne diskusjoner rundt poster som oppfordrer til bruk av makt, løfte stemmer som kjemper for menneskerettigheter og mer informasjon om hvordan man kan stemme i det kommende presidentvalget.

Dette har likevel ikke vært nok til å hindre at store annonsører nå kaster seg på kampanjen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.