Musikk- og filmbransjen forbereder massesøksmål mot norske privatpersoner. Bransjen vil gå rettens vei for å få ut identiteten til brukere som ulovlig laster ned film og musikk fra nettet.

Før helgen ble en stavangermann tatt for å ha drevet den ulovlige filserveren «Stavanger dragon hub», som er en hub i Direct Connect-nettverket. Ifølge Dagens Næringsliv hadde nettverket over 1.500 brukere, og store mengder piratkopiert film og musikk skal ha blitt spredt blant brukerne.

– Han kan vente seg et klekkelig erstatningssøksmål, sier advokat Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen til Dagens Næringsliv.

Tøndel jobber på vegne av Motion Picture Association (MPA), som ivaretar interessene til alle de store amerikanske film- og tv-gigantene. Den Internasjonale platebransjens forening i Norge (Ifpi) var også med på aksjonen.

Ifølge Tøndel vurderer man å politianmelde Stavanger-mannen.

– Vi må statuere de eksemplene vi kan. Dette er helt åpenbart kriminell virksomhet, sier han.

Tusener i kikkerten
Tøndels kollega, advokat Rune Ljostad, opplyser at det kan bli aktuelt å reise erstatningssøksmål mot et stort antall personer.

– Vi har flere tusen personer i kikkerten. Men først og fremst vil vi konsentrere oss om de store gutta som organiserer og setter opp de ulike fildelingsnettverkene, sier Ljostad.

Direktør i Ifpi, Marte Thorsby, opplyser at de er villige til å gå rettens vei for å kunne avsløre identiteten bak de mange internett-piratene.

– Vi har flere muligheter vi kan benytte oss av for å få ut identiteten til nettbrukerne, sier Thorsby.

Klar politikk
Telenor som er norges største internettleverandør sier de har en klinkende klar policy på dette området.

– Vi overvåker ikke våre kunder og leverer ikke ut ip-adresser eller navn på våre brukere. Men hvis saken er anmeldt og politiet ber om navnet bak en ip-adresse, vil vi ta stilling til saken. Vi har ikke hatt noen slike saker så langt, sier informasjonssjef Arild S. Johannessen. i Telenor til NTB.

Han understreker at det slett ikke er sikkert de vil gi ut navnet på nettbrukerne selv om politiet ber om det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.