Etter 20 år som journalist, reportasjeleder, innholdssjef og redaktør i avisen, er Janne Johannessen (43) ansatt som sjefredaktør og administrerende direktør i Dagens Næringsliv.

– Gratulerer! Hva vil du med avisen?

– Jeg vil sørge for at DN er en så god avis at alle som vil holde seg oppdatert innen økonomi, samfunn og livsstil ikke kan klare seg uten. Da gjelder det å sette dagsorden oftere og lage innhold som engasjerer flere lesere. Det er knallhard konkurranse, og andre redaksjoner som utfordrer oss på det vi er best på, men det skal de ikke lykkes med, sier Johannessen.

Avtroppende sjefredaktør Amund Djuve regjerte i 22 år. Johannessen er derfor DNs første nyansatte toppleder på denne siden av årtusenskiftet. Revolusjon blir det likevel ikke, skal vi tro henne selv. Men leserne skal vente seg sprengstoff i spaltene i tiden fremover.

Janne Johannessen overtar som Dagens Næringslivs nye sjefredaktør etter Amund Djuve.
Janne Johannessen overtar som Dagens Næringslivs nye sjefredaktør etter Amund Djuve. (Foto: Petter Berntsen)

– De vil forhåpentligvis merke at vi får flere saker med smell i, som setter dagsorden. Så vil jeg også at de skal merke at vi jobber hardt for å ta den sterke tradisjonen vi har for historiefortelling og design over i nye formater.

– Hvordan skal du klare å tenke nytt om noe du har vært en så sentral del av i 20 år?

– Det er et godt spørsmål. Jeg har jo jobbet i DN siden jeg var ung og lovende, men har alltid vært en pådriver for endring i avisen. Det kommer jeg til å fortsette med. Jeg er ganske utålmodig av natur, så nå tenker jeg at vi må gire opp den digitale utviklingen. Det farligste vi kan gjøre er å jobbe som vi alltid har gjort, sier Johannessen.

Janne Johannessen er for tiden i mammapermisjon og tiltrer som sjefredaktør 2. mai.
Janne Johannessen er for tiden i mammapermisjon og tiltrer som sjefredaktør 2. mai. (Foto: Mikaela Berg)

Vil være tett på

Selv om hun også blir administrerende direktør, med ansvar for avisens økonomiske ve og vel, avviser Johannessen at hun kommer lenger unna journalistikken. Den nye sjefredaktøren varsler sterk tilstedeværelse i redaksjonen. Tett på journalistene, vil hun jobbe for å bevare det hun mener er DNs varemerke:

– Det er den sterke tradisjonen vi har for kritisk undersøkende, konfliktorientert journalistikk. At vi alltid oppsøker drama og stiller kritiske spørsmål. At vi har journalister som har fagkunnskap og vilje til å dra opp de ekstra oppsiktsvekkende historiene.

Den nye sjefredaktøren har ingen planer om å gjøre DN til en smalere finansavis.

– Kjernejournalistikken vår, økonomi, næringsliv og finans, må vi være best på. Men da er det viktig å lage journalistikk som treffer bredt. Den skal være forklarende, om temaer som ofte er veldig tekniske, og være god å lese for både lesere med stor fagkunnskap og folk som ikke kan noe om aksjer og børs.

– Hva er det største problemet for mediebransjen nå?

– Den største utfordringen er at stadig flere mennesker i verden former sin virkelighetsoppfatning basert på kilder som ikke representerer fakta og sannferdighet. Da spiller redaktørstyrte medier en desto viktigere rolle.

– Noen ord til Djuve på hans vei ut døren?

– Jeg har jo gått Djuve-skolen, så jeg har lært ekstremt mye av Amund. Han har tatt videre den maktkritiske tradisjonen fra Valebrokk og modernisert den. Begge to er forbilder for meg.

Den beste for DN

Konsernsjef i NHST, Trond Sundnes, er strålende fornøyd med ansettelsen.

– Med Janne får DN en leder med tung og lang redaksjonell erfaring, som vet veldig godt hva som har gjort DN til den suksessen det er: den beste journalistikken i Norge, sier han.

Sundnes fremhever at Johannessen har vært viktig i store endringsprosesser i DN de siste årene og at hun er en utålmodig, men målbevisst leder.

– Når vi nå har funnet den aller beste redaktøren for DN, så er det ekstra hyggelig at dette også blir den første kvinnelige redaktøren i DNs lange historie, sier han.

Avtroppende sjefredaktør, Amund Djuve, er ikke mindre rosende i omtalen av sin etterfølger:

– Jeg er veldig glad for at Janne Johannessen overtar som sjefredaktør. Hun har gjort en fantastisk jobb i alle posisjoner hun har hatt i DN. Hun er en dyktig redaktør med eksepsjonell god vurderingsevne, utålmodig og opptatt av endring, fornyelse og videreutvikling av DN. Hun er omsorgsfull overfor sine kolleger, og så er hun sabla smart. At Janne Johannessen overtar som sjef for landets dyktigste journalister er gode nyheter for DNs lesere, sier Djuve.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.