Abid Raja kunne i en pressekonferanse lørdag melde at arrangementer over 500 personer ikke vil kunne avholdes fram til 1.september.

Festivalarrangører og andre har vært desperate etter et tydelig svar fra myndighetene om hva som vil skje med sommerens store kultur- og idrettsarrangementer.

– Regjeringen vil forlenge forbudet for alle festivaler og arrangementer med over 500 deltakere, frem til 1.september, sa kultur- og likestillingsminister Abid Raja under en pressekonferanse lørdag, der han presenterte regjeringens regler for store arrangementer sommeren 2020.

Det vil derfor si at Norway Cup, Øyafestivalen og andre store kulturarrangementer enten må avlyses, eller avholdes via digitale løsninger.

- Dette er en tung dag. Vi er mange som har jobbet mye og lenge for å lage nok en unik festivalopplevelse i Tøyenparken, med en fantastisk rekke artister, digg mat og drikke, nye miljøtiltak, engasjerte frivillige og topp stemning. Men selv om vi er lei oss i dag, er vi samtidig lettet over at myndighetene endelig kommer på banen med klare og langsiktige bestemmelser. Vi har full forståelse for at hensyn til helse må gå først. Nå er det bare til å brette opp ermene og starte på nytt. Vi vil jobbe for at Øyafestivalen 11. - 14. august 2021 skal bli den beste utgaven av festivalen noensinne, i en grønn og fin Tøyenpark full av bra folk, skriver daglig leder Tonje Kaada i Øyafestivalen i en pressemelding lørdag.

Beslutningen om arrangementer med under 500 deltakere vil komme torsdag i neste uke

Usikre to måneder

En hel musikk- og underholdningsbransje har i snart to måneder levd med usikkerhet om hva som vil skje med årets festivalsommer. Et forbud koster bransjen milliarder i tap.

– Det har vært et stort påtrykk fra arrangører om at det må komme en beslutning fra regjeringen, og det ikke med lett hjerte jeg meddeler dette. Beslutningen er basert på faglige råd fra Folkehelseinstituttet, sier kulturminister Abid Raja.

Bransjen ble blant de hardest rammede etter at myndighetene innførte de strengeste tiltakene i fredstid. Arrangementer og store samlinger av folk ble forbudt.

Statsråden har tidligere informert om at samtlige konsert- og idrettsarrangementer var avlyst til og med 15. juni.

Allerede 6. april meldte Kongsberg Jazzfestival, som den første store norske musikkfestivalen, at de avlyser. De andre festivalene har ventet på en avklaring fra myndighetene.

– Å samle titusener av mennesker i begynnelsen av juli vil kunne bidra til smitte og at folk blir syke eller dør. Den sjansen vil vi ikke ta, sa festivalsjef Kai Gustavsen til VG.

Ønsker utvidet kontantstøtte

Danske kulturarrangører fikk allerede i begynnelsen av april beskjed fra statsminister Mette Fredriksen om at alle arrangementer er stengt frem til slutten av august.

– Dersom det kun blir tillat med arrangementer og samlinger med mellom 30 og 50 personer ut året som er antydet av helsemyndighetene vil det få alvorlige konsekvenser for hele musikkbransjen. Også for booking- og managementselskapene, sa Joël Schwalenstöcker, styreleder av Norwegian Entertainment Agents and Managers Association til DN lørdag formiddag – før avklaringen fra kulturministeren.

Bransjeforeningene Norwegian Entertainment Agents and Managers Association og Bransjeforeningen for Sceneteknisk Produksjon har sendt brev til Kulturdepartementet hvor de blant annet ber om utvidet kontantstøtte fra 80 til 90 prosent for tapt inntekt(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.